Нено Димов увери, че ще спазва законите за ски зоната

Само спортни съоръжения върху 2.6% от парк "Пирин" и то ако не увреждат природата, обяви на живо във фейсбус екоминистърът

Нено Димов, сн. БГНЕС

Многократни уверения, че разрешеното от правителството разширяване на ски съоръженията в курорта Банско ще става при изричното спазване на екологичното законодателство, след оценки, че не се уврежда околната среда и при компенсаторно залесяване при необходимост от изсичане на дървета, даде министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на жива връзка във фейсбук профила на ръководеното от него ведомство, продължила един час

По голяма част от зададените въпроси Димов вече бе говорил в предишните дни след 28 декември, когато правителството одобри промяната в плана за управление на парк "Пирин". Тя позволява на концесионера на ски съоръженията в Банско – "Юлен", да внесе за одобрение инвестиционен план за строеж на втори кабинков лифт в курорта, както и други ски съоръжения и писти. Такъв идеен проект бе разпространен от "Юлен" още в първия ден на 2018 г., но Димов и в сряда заяви, че конкретен инвестиционен проект в екоминистерството не е внасян и смята да покани в четвъртък представители на "Юлен" за изясняване на въпроса.

Не бе зададен въпросът трябва ли екооценка на плана

Екоминистърът отговаряше словоохотливо на прочитаните му въпроси, но един от тях, макар и многократно задаван в чата под стрийминга във фейсбук, не "успя" да стигне до ушите на Димов. Множество граждани питаха дали промяната на плана за управление на парк "Пирин", одобрена от кабинета миналата седмица, се нуждае от екологична оценка.

Според чл. 81, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда "екологична оценка се извършва на планове и програми, които са в процес на изготвяне и/или одобряване от централни и териториални органи на изпълнителната власт, органи на местното самоуправление и Народното събрание". В чл. 85, ал. 4, обаче се допълва, че "министърът на околната среда и водите или директорът на съответната РИОСВ преценява с решение необходимостта от екологичната оценка за предложен план и програма или за тяхно изменение съгласно процедурата, определена с наредба на Министерския съвет, съобразно следните критерии за определяне значимостта на въздействието им".

В отговор на други въпроси Нено Димов обясни, че с решението на правителството от 28 декември ековедомството приключило процедура, която е била започнала преди години и дори през 2013 г. актуализация на плана за "Пирин" е била одобрена от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към екоминистерството. В него влизат и представители на природозащитните организации, които сега протестират срещу дадената зелена светлина за нови ски строежи в Банско. Зелена светлина е била дадена и от тогавашния министър на околната среда и водите, но тъй като е била разработена друга актуализация на плана за парка в пари от еврофондовете е било решено да се изчака нейното одобрение от Министерския съвет.

Тази актуализация обаче от миналата година е в процедура на съдебно обжалване и то точно относно решение на служебния екоминистър Ирина Костова, че този план не се нуждае от оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Сега се чака решението на Върховния административен съд, което вероятно ще даде отговор и на въпроса дали и вече приетата друга корекция има нужда от ОВОС. Екоорганизациите се заканиха да обжалват и решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. 

Самият Нено Диов в предишни изявления е давал да се разбере, че той не смята, че план за управление на парк се нуждае от ОВОС.

И екозащитниците ще имат думата за лифта

Относно инвестиционните намерения за ски строежи на територията на бефурната зона на парка "Пирин" той отново каза на няколко пъти, че те ще подлежат на ОВОС, която ще се обяви и обсъди публично и ще се разглежда от ВЕЕС, после от екоминистъра, а накрая решението по ОВОС има съдебен контрол.

По думите му всичко трябва да тръгне с промяна на устройствения план на ски зоната, която трябва да се направи от община Банско и също подлежи на екооценка. Чак след това идва инвестиционното намерение със съответната ОВОС, което може да е само за спортни съоръжения и то върху 2.6 на сто от територията на парка, а не върху 48 процента, както твърдят екозащитниците, посочи Димов. Той уточни, че промяната в плана, разрешаваща инвестиционни проекти за водохващания в 45 на сто от парка, се отнася само за питейни нужди на населението.

Инвестиционното намерение може да е за втори кабинков лифт, за нови ски влекове и писти, но то трябва да премине през съответните оценки и дали ще бъде разрешено ще зависи от тези оценки, които ще кажат къде да се реализират проектите, ако са допустими, обясни Нено Димов.

"Какви ще са компенсациите за отсичане на дървета ще зависи от оценките – дали за едно дърво ще са пет или повече ще кажат екооценките", каза той в отговор на въпрос може ли пет млади бора да заменят едно вековно дърво.

Дърветата не са сирене да мерим на кантар

"Дали в момента отрязвайки един голям бор и заменяйки го с пет млади дървета е достатъчна компенсация - това не е кантар да сложим от едната страна килограм сирене, а от другата – бучка", каза екоминистърът. "ОВОС-а ще се стреми за минимизира сечта на дървета в парка и особено на вековни – ще бъдат защитени", заяви още той.

"Хотели, сгради и друго строителство са абсолютно забранени (в парка) и няма вратички за избягването на тази забрана. Според района за развитие на зоната има може би отделни вековни дървета. При конкретно трасе може да се каже дали попада определено дърво или не. Затова се прави и екоценката, за да се види как проектът ще се отрази на природата и дали не трябва да се премести два метра встрани. Сега не знаем откъде точно се предвижда да минава трасето на втория кабинков лифт", коментира Нено Димов.

Шефът на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров уточни, че дори промененият сега план от 2004 г. разрешава строежът на ски лифтове в парка. "И с действащия план преди промяната бяха допустими ски строежите. Тези режими са изработени от най-върлия противник на тезата за разрешено строителство – Тома Белев. Това е посочено в плана, изработен през 2004 г.", заяви Калугеров.

Той цитира данни на екоминистерството, според които с 1.5 млн. куб м е увеличена дървесината в парка и състоянието на защитената територия се оценява като много добро.

По 50 дела съдът се произнесъл, че няма нарушения

Правени са редица проверки на концесионера и от страна на прокуратурата и от ДНСК и не са констатирани нарушения, отвърна Нено Димов в отговор на въпрос има ли установени нарушения от концесионера "Юлен". "50 дела са водени и съдът еднозначно се е произнесъл, че няма нарушения", посочи той.

Калугеров се позова на справка на МОСВ от 2012 г., според която само 4-5 от обектите в ски зоната са били изградени без да е извършена екооценка на проектите. "Но това не ги прави незаконни, защото по онова време Законът за устройството на териториите не е изисквал да се извършват екооценки. От всички проверки на ДНСК и прокуратурата става ясно, че незаконни строителство в парка по отношение на ски зоната няма", каза той.

"Местните общности са най-заинтересовани от опазването на околната среда. При пожар те се включват в гасенето, те живеят там и точно затова тяхното мнение е от изключително важно значение, разбира се при спазването на екозаконодателството", посочи екоминистърът.

Той каза, че промените в концесионния договор с "Юлен" ще се анализират в контекста на влизация в сила на 5 януари нов Закон за концесиите. "Концесионното възнаграждение за държавата е на база приходите от ски съоръженията и се изчислява по по специална формула. Ако има втори кабинков лиф, приходите на концесионера ще нараснат, оттам и възнаграждението за държавата", посочи екоминистърът.

Той каза още, че обмисля дали след построяването на втория кабинков лифт в Банско да не забрани достъпа на автомобили до ски пистите. Освен че замърсяват въздуха и нанасят на природата по-големи щети от сторежа на нов лифт, те са нанесли и значителни щети на пътищата в парка.

"Не знам дали технически е изпълнимо увеличаването на капацитета на сегашното съоръжение и дали няма да застраши здравето и живота на скиорите. Виждайки опашките, трудно може да се говори за увеличаването на капацитета на сегашния", каза Димов в отговор на въпрос защо вместо да се строи нов лифт не се увеличи капацитетът на сегашния.

Екопротести заливат десет града в четвъртък

Всички уверения на министър на околната среда обаче не се приемат от коалицията "За да остане природа в България", която вече организира няколко демонстрации срещу решението на правителството, което според нейните членове застрашава природата в парк "Пирин".

За четвъртък - 4 януари, тя е насрочила протести в десет големи града на страната -  София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.
 
Протестното шествие в София ще тръгне в 18.30 часа от паметника на Алеко Константинов на кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий". По същото време мястото на демонстрацията в Пловдив е на площад "Стефан Стамболов", във Варна сборният пункт е пред пред сградата на Общината, в Бургас – Часовника. В Русе шествието ще тръгне в 18 часа от Халите https://www.facebook.com/events/143119779801673/. В Стара Загора по същото време е насрочена срещата на протестиращите пред мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора". Във Велико Търново демонстрацията ще е по-рано – от 17 ч. на площад "Майка България", в 17.30 часа е протестът в Дупница – на площад "Свобода". По същото време пред пощата в Свиленград ще се съберат недоволните от правителственото решение, а в Свищов часът на срещата на природозащитниците е 18.15 ч., а мястото - пред беседката в градската градина

Екозащитниците отново ще поискат отмяна на решението от 28 декември 2017 г. и оставката на Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.

От "За да остане природа в България" отбелязват, че решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин като отваря врати за сеч на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години.

"Уникалните екосистеми на Пирин и особено вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки видове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат само там и така Пирин притежава най-голямата концентрация от такива видове в България. За да бъдат тези гори това, което са в момента – Ноев ковчег на биологичните видове на Европа, те са еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка дейност. Няма как да има компенсаторно залесяване, което би възстановило пораженията от унищожаването на природата на Пирин", смятат организаторите на протеста. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?