"Neno is Lying!": Природозащиници саботираха евроизява на Нено Димов

Протестна акция прекъсна форум на ЕК за екоиновации в София

Със скандирания и плакати "Neno is Lying!"("Нено лъже!"), "Neno, resign!" ("Нено, подай оставка!) и "Save Pirin! ("Спаси Пирин!") група природозащитници саботира в понеделник участието на екоминистъра Нено Димов във форума на Европейската комисия за екоиновациите в София.

Протестиращите посрещнаха участниците пред "София Тех парк" с викове "Мафия", "Нено е позор, оставка и затвор", но някои не бяха допуснати да влязат в зала "Джон Атанасов". Част от тях обаче се промъкнаха през охраната и влязоха в залата през друг вход.

Когато Нено Димов взе думата, протестиращи издигнаха плакати и започнаха да скандират същите лозунги на английски. Министърът на околната среда и водите се опита да излезе от ситуацията пред европейските гости и заяви, че се радва на демонстрациите, защото е живял във време на режим, в който не всеки е можел да изразява мнението си.

"Всъщност това е едно чудесно начало на един форум, в който да защитим демокрацията", каза Нено Димов.

Форумът се организира съвместно от генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите на Република България.

Видеообръщение направи европейският комисар по околната среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Сред предвидените за обсъжданите теми са екологичните иновационни решения за подобряване на качеството на въздуха.

Едно от протестиращите момичета Калина носеше бурканче с въздух и каза, че е тук, защото ще се говори за чист въздух.

"Няма как да говорим за чист въздух и в същото време да позволяваме изсичането на вековни гори. Пирин е доставчик на чист въздух и трябва да се погрижим за него”, каза младата жена, цитирана от БГНЕС.

Вече два месеца хиляди граждани протестират заради решението на правителството за промяна на плана за управление на парк "Пирин", което според природозащитниците отваря вратичка за изграждането не само на втори кабинков лифт в Банско, но и на други ски съоръжения, което ще доведе до увреждане на природата в защитената територия.

За този четвъртък в София е планиран нов протест за Пирин. Паралелно се провеждат и протести срещу мръсния въздух в София и други градове.

Споделяне

Още от България