"Ненужен поток" сне от България непосилно корупционно изкушение

Анализатори: Блъфирането на Путин с България и "загубите" й е извиване на ръце и измиване на ръце

Останалите бетонни блокове от символичната първа заварка на "Южено поток" в България след кражбата на тръбите

Руският президент Владимир Путин рязко покачи геополитическите "акции" на България, назовавайки я като причина за решението си да спре стратегическия за Русия проект "Южен поток". Изненадващата новина за отказ от газопровода, замислен да доставя газ на Европа, заобикаляйки Украйна, Путин направи в Турция, към която обеща да пренасочи предвидения за Европа газ, при това на преференциални цени.

Путин все пак изтъкна, че основен виновник за провала на проекта е неотстъпчивостта на Европейския съюз. Както е известно, България бе принудена да замрази работата по "Южен поток" през август, след като през юни Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната заради това, че проектът не отговаря на европейските правила, включително при избора на изпълнител на строежа на българска територия.

Путин не спомена и дума за другите по-съществени причини, изтъкнати от различни международни анализатори – сривът на петролните цени, с които "Газпром" обвързва ценообразуването по дългосрочните си договори за газови доставки, спадът на продажбите в Европа, свитите приходи на руската газова компания, резервираност на международните банки да финансират поскъпналия проект и отказ на акционери като италианската ЕНИ да инвестират повече от първоначално предвиденото.

Интересно е, че решението, обявено от Путин в понеделник вечерта в присъствието на Алексей Милер, председателя на държавния монополист "Газпром", който държи контрола в "Южен поток", така и не бе изпратено официално до нито една от страните, участващи в проекта, нито до ЕК.

Новината дойде на фона на бодрите уверения от "Газпром", че полагането на първите тръби по дъното на Черно море ще започне в средата на този месец.

Руската компания заявяваше, че е твърдо решена да започне строежа, независимо че Брюксел е против проекта в сегашния му вид, който не отговаря на европейското законодателство. Обясненията бяха: Ще преговаряме в движение.

Москва така и не навлезе в съществени преговори с Европейската комисия, за да приведе тръбопровода според изискванията на нейното законодателство, тъй като ще минава през територии на страни от ЕС.

За сметка на това Путин реши да атакува България, която, по думите му, била "лишена от възможност да се държи като суверенна държава" и да я съветва да търси компенсации от ЕК, тъй като, по думите му, пропуснатите полза за страната щели да са 400 млн. евро годишно.

Посоченото число изглежда напълно произволно, тъй като "Газпром" така и не даде икономически модел на проекта, банките предпочетоха да се въздържат за кредитирането му до изясняване на ефекта от западните санкции, наложени на Русия заради действията ѝ спрямо Украйна, а цената на тръбата по последни данни ще надхвърли 23 млрд. евро, което пък разколеба ключов партньор – италианската компания ЕНИ, за участие в строежа на морското трасе.

Рентабилността на "Южен поток" за България е крайно неясна, тъй като досега не е съобщавано да са договорени транзитните такси за транспортирането на планираните 63 млрд. куб. м синьо гориво през страната. Досега се е говорило за 16.7 млрд. евро ползи за България, но в 25-годишен план, без да е ясно какво точно означава това.

Кой захапа "кукичката" със загубите

"Кукичката" за "загубите" обаче си изигра ролята, тъй като всички застъпници на "Южен поток" в България започнаха да се вайкат за "пропуснатите ползи", а БСП побърза да инкасира съмнителни политически ползи, призовавайки правителството спешно да започне преговори и с ЕС, и с Москва, за реализация на проекта.

В същото време от думите на вицепремиера Томислав Дончев стана ясно, че стойността на строежът на българското трасе на "Южен поток" се изчислява на 5 млрд. евро, което е доста над обявяваните досега около 3.7 млрд. евро. Сума все по-тежка за "Българския енергиен холдинг", който и без това има да се справя с финансовите проблеми на дъщерните си дружества и да плаща заем за 500 млн. евро. Към тях се планираше да се прибавят още 600 млн. евро заем от "Газпром" за българското финансиране за трасето на "Южен поток" у нас, който да се плаща минимум десет години с приходите от транзитни такси (които не са договорени!).

След всички скандали, свързани с конкурса за изпълнител на проекта у нас, изборът падна на консорциум, контролиран от компанията на руския олигарх Генадий Тимченко и няколко български фирми. Заради присъствието на Тимченко в списъка със санкционираните от САЩ бизнесмени, близки до Кремъл, компанията му бе заменена от друга фирма на "Газпром". Междувременно настъпи промяна и сред българските участници, определени да си поделят многомилиардната поръчка, като бяха извадени фирми, които, по думите на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, се смятали за свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, но името му не фигурирало в никой от регистрите. Сред компаниите, останали в консорциума, обаче отново има такива, които се свързват с Пеевски, макар той отново да не фигурира официално.

Отделен е въпросът, че "Южен поток", както и останалите грандомански проекти на Путин (Олимпиадата в Сочи и пр.), са заредени с огромен корупционен потенциал, тъй като цената им е неадекватно раздута, за да може да се отделят достатъчно големи суми за комисионни, рушвети и пр. В този смисъл спирането на проекта снема от българските власти и бизнес една непосилна тежест при избора между руските изкушения и изискванията на ЕС.

Илиян Василев: И извиване, и измиване на ръцете

Според енергийния експерт и бивш посланик в Русия Илиян Василев обявеният от Путин отказ от "Южен поток" има елемент и на извиване на ръцете на България, и на измиване на ръцете на Русия с България.

"В първия случай, заявлението от Турция е тръбен зов за определени кръгове у нас, които разчитаха на материални или политически изгоди, да преминат към по-агресивни и радикални действия и упражнят натиск върху правителството - без да е ясно точно в каква посока", коментира пред Mediapool Василев. Ясно е, че българското правителство само́ не може да реши проблема с липсата на зелена светлина на проекта от Брюксел.

"Измиване на ръце - защото все пак трябва да се обясни и на обществеността в Русия този провал в руската силова газова дипломация - и е най-лесно да се намери външния враг, предателя и т.н. Нищо ново под слънцето. Странното е, че Русия сама доведе проекта до този тупик - тя и ние очакваме решение от Европейската комисия, а няма подадено и оформено искане за дерогация от третия енергиен пакет. Москва предпочете игра на сенките и скрития натиск вместо да оформи, както направи по проекта ОПАЛ, своето желание", допълва той.

Попитан дали това ще задълбочи ли проблемите между Брюксел и Москва на политическо ниво и в газовия контекст, Илиян Василев каза, че те са достатъчно влошени, за да изпитат допълнителното негативно влияние от анонсираното намерение за спиране на проекта от върха на властта в Русия.

Кремъл цели да настрои страни от ЕС една срещу друга

"По-скоро Кремъл цели да влоши отношенията вътре в Европейския съюз като открие кутията на Пандора и обърне една страна срещу друга и всички срещу Комисията", смята бившият дипломат.

"В много по-голяма степен България печели, ако не се реализира "Южен поток". Разбира се не трябва да си затваряме очите за факта, че някои компании ще загубят поръчки и приходи. Но именно поради тази зависимост, значителна част от българския енергиен и политически истаблишмент блокира реалните действия, изгодни сделки и проекти в сферата на диверсификацията на газовите доставки, включително местния добив на нефт и газ. Именно тези хора изгониха "Шеврон" и правят всичко възможно да попречат на всяка голяма западна компания да навлезе на българския газов пазар", коментира Илиян Василев .

"Нещо повече, за да не "разсърди" големия партньор, "Булгаргаз" на практика се отказа да търси по-ниски цени на природния газ, в резултат на което сега цените у нас са с между 20-80 долара по-високи от равнищата на сравними с нас пазари. И разбира се най-голямата полза за нас е, че ще се оздрави бизнес средата, тъй като ще престанем да очакваме газовия Годо и голямата "далавера", а ще се захванем с предметни, по наши мащаби и с пряк и незабавен ефект проект", смята експертът.

Валентин Кънев: Спазването на законите или ползите са по-важни?

Според Валентин Кънев, председател на Българската и Черноморска петролна и газова асоциация, отказът на Путин от "Южен поток" е признание за концептуалните различия с ЕС за начина, по който трябва да се развиват енергийните пазари, и че не желае да разделя собствеността върху газопроводите от доставките, както и да попадне в европейските и българските регулации.

"Струва ми се, че думите на Путин трябва да се приемат за чиста монета, а не като ход за преговори", коментира Кънев пред Mediapool. По думите му не може еднозначно да се каже дали България губи или печели от спирането на "Южен поток" при положение, че не са договорени транзитните такси през българското трасе, а икономическият модел на проекта за България се базира на спестените транзитни такси от по-дългото трасе на сегашните доставки през Украйна.

Според него обаче договорено наскоро кредитиране от Украйна за модернизация на газопроводите ѝ означава, че може да се очаква в бъдеще намаляване на транзитните такси през нейното трасе.

"По-важно от пропуснатите ползи за България при "Южен поток" е спазването на законодателството", допълни Валентин Кънев.

Трайков: Русия сменя зависимостта си от Украйна с Турция

"След като в продължение на години "Газпром" игнорираше изричните изисквания на Еврокомисията да се спазва европейското законодателство за свободен пазар, изведнъж виновна се оказа... България", учуди се бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

"Отговорността за това развитие на нещата всъщност е на "Газпром". Още не е ясно дали руското решение е окончателно или цели да предизвика антизападни реакции в страни като България, но ако това е така - то дали губим (и колко) или печелим зависи от това каква сделка са договорили българските и руските преговарящи", коментира Трайков пред Mediapool.

Според него има много основания да се смята, че сделката не е била добра за България. "За този руски ход несъмнено влияние има и експлодиралата цена на проекта на фона на падащите цени на горивата и потъващата руска икономика, както и необходимостта да се покаже на Запада, че Русия има и други варианти - въпреки че решението зависимостта на транзита от Украйна да бъде заменена със зависимост от Турция изглежда стратегически странно", допълни Трайков.

Неслучаен избор за място на обявяване на решението

Изявлението за спиране на проекта със сигурност неслучайно бе направено по време на посещение на Путин в Анкара, където бе обявено споразумение за увеличаване на капацитета на "Син поток" (минаващ по дъното на Черно море от Русия до Турция - бел.ред.) и готовност на Москва да построи още един газопровод към Турция, през който да се доставя синьо гориво за Южна Европа, заобикаляйки България.

Един вид: Веднъж вече го направихме със "Син поток" (който първоначално бе планиран да минава през българските води на Черно море и наша територия), сега отново ви се случва. Нищо, че "Син поток", чийто капацитет в момента е 16 млрд. куб. м. в момента се пълни до около 14 млрд. куб. м.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес