Необичаен студ в Италия взе жертви, папата раздаде спални чували на бездомници

Необичаен студ в Италия взе жертви, папата раздаде спални чували на бездомници

Папа Франциск раздаде спални чували на бездомници в Рим и осигури автомобили, в които биха могли да се подслонят през нощта, предаде ДПА.

Папата разпореди приютите в близост до Ватикана да останат отворени 24 часа в денонощието, за да могат хората да дойдат и да се стоплят, заяви пред италианската агенция АНСА папският елемозинарий Конрад Крайевски, глава на Апостолическата служба за милостиня.

"Разбира се, не можете да оставите двигателя на колата да работи цяла нощ, защото е опасно, но като защитно  пространство тя все е нещо", каза той. Спалните чували са специален модел, който държи топло дори при температура минус 20 градуса.

Централна и Южна Италия преживяват необичайна студена вълна, която взе няколко жертви, предимно бездомници. Властите не са потвърдили официално смъртните случаи в резултат на студеното време, но медиите съобщават за поне осем.

Вчера в изоставена сграда в околностите на Милано било намерено тялото на 66-годишен бездомен поляк, починал от хипотермия. Още един бездомник, 49-годишен румънски имигрант, бил открит мъртъв в Месина, Сицилия.

Температурата в Рим падна до минус 5 градуса и за пръв път от години струите на фонтаните в историческия център замръзнаха в ледени висулки.

Премиерът Паоло Джентилони снощи свика спешно съвещание с ръководителите на службите за гражданска защита.  Ново, още по-силно, застудяване метеоролозите прогнозират в средата на месеца, между 11 и 15 януари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа