Необлагаемият минимум догодина ще е 200 лева

Необлагаемият минимум догодина ще е 200 лв. при сегашен 180 лв., обяви в понеделник премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, след като лидерите на тройната управляваща коалиция обсъдиха бюджетната рамка за 2007 г. – първата година от очакваното членство на страната в Европейския съюз.

Станишев уточни, че това повишение ще намали със 150 млн. лв. приходите в бюджета. Отделно 450 млн. лв. по-малко ще влязат в хазната от ДДС заради влизането на страна в общия европейски пазар.

Правителството очаква значителни постъпления от структурните и аграрните фондове на ЕС, които заедно с тези от предприсъединителните програми ФАР и ИСПА ще съставляват 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Вноската на България в ЕС ще е 624 млн. лв., което е 1,2% от БВП. Общият размер на БВП ще е 51 млрд. лв., като предвижданият ръст е 5,8%. Бюджетът е изчислен при средногодишна инфлация 4,4% и дефицит от 11,8%.

В проектобюджета се залагат 2,7 млрд. лв. преки чужди инвестиции. По думите на премиера това е значителен ръст спрямо заложеното в бюджета за тази година.

Министър-председателят припомни, че за първите 3 месеца на тази година чуждестранните инвестиции са 755 млн. евро спрямо 392 млн. евро за същия период на предходната година, и то без да се отчита приватизацията на ТЕЦ “Варна”.

Приходите в бюджета ще са 41,7% от БВП, а разходите – 40,9%. Предвиденият бюджетен излишък е 0,8%, допълни Станишев, като уточни, че при намаление на разходите с предвидената вноска за членство в ЕС, те стават значително под 40% от БВП, точно както е заложено в коалиционното споразумение и управленската програма на правителството.

Бюджетът за 2007 г. е първият самостоятелен бюджет на коалицията, която пое управлението през август м. г. при подготвена макрорамка от предишното правителство на НДСВ и ДПС. Затова новият бюджет ще даде възможност в максимална степен да се изпълни нашата предизборна програма, подчерта Станишев.

По-късно той уточни, че политиката по доходите е приоритет на цялата коалиция, а не само на една от политическите сили и даде за пример факта, че още в рамките на бюджет 2006, и то в най-скоро време, ще има възможност за увеличение на минималните пенсии.

Още преди няколко месеца социалният министър Емилия Масларова настоя за ръст на ниските пенсии, които сега са до 150 лв., с 4 до 5% от 1 юли.

Министър-председателят подчерта като новост при подготовката на бюджета за 2007 г  и секторно-програмния подход. Идеята е всеки министър да определя разпределението на средствата в своя сектор на принципна база в рамките на определените разходи. Станишев подчерта, че това ще е оздравително от гледна точка на реализирането на реформите, както и че е подкрепена идеята на министъра на финансите Пламен Орешарски за текущ контрол от съответните парламентарни комисии на изпълнението на бюджета. Не е нормално да се интересуваме от бюджета само при неговото приемане, но не и как се харчи, допълни той.

Очевидно е, че по отношение на данъчната политика ще има намаляване на данъчното бреме и повече средства, преотстъпени на гражданите, но подробностите предстои да бъдат уточнени, допълни премиерът.

Споделяне

Още от Бизнес