Необявена лидерска среща между ГЕРБ и РБ сближи позициите за тройна коалиция с ПФ

снимка: Архив БГНЕС

Необявена среща между лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок е сближила позициите за подписване на коалиционно споразумение, съобщиха участници в разговора. Патриотичният фронт (ПФ) ще е най-вероятният трети партньор в правителството, което по този начин ще разполага с мнозинство от 126 гласа, но ще разчита на "ситуационна подкрепа" в парламента от БСП и АБВ. Идеята е ДПС, "Атака" и "България без цензура" да бъдат изолирани от прокарваните решения в Народно събрание, научи Mediapool от свои източници.

Всичко това обаче е предпоследно, тъй като предстоят преговори на ГЕРБ с БСП, ПФ и АБВ, като с нито една формация, включително с реформаторите, не са договаряни конкретни политики.

Ръководството на Реформаторския блок (РБ) пристигна изненадващо във вторник вечерта в централата на ГЕРБ, където е проведена среща с лидера на партията Бойко Борисов и негови заместници. Срещата не беше предварително обявена за медиите и за нея се разбра случайно.

Петимата лидери на Реформаторския блок - Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов, пристигнаха заедно в административната сграда на НДК към 18 ч. и напуснаха към 20 ч. Заедно с тях пред чакащите ги репортери се появи и зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова.

От думите на Радан Кънев се разбра, че РБ е позитивно настроено към участие на Патриотичния фронт в бъдещо съвместно правителство, че приемат възможността АБВ да подкрепя отделни политики и са категорично против включване на БСП.

Вече сме с една крачка напред към подписване на коалиционно споразумение, каза Бъчварова.

На въпрос дали са обмисляли вариант за правителство на малцинстрото от ГЕРБ и Реформаторския блок, Радан Кънев отговори, че това не е най-добрият вариант за България. Обсъждан е вариантът за тройна коалиция между ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

От обясненията на Бъчварова стана ясно, че ГЕРБ обсъжда възможността за подписване на споразумение за партньорство или коалиционно споразумение.

По неофициална информация на Mediapool всички поставени от РБ въпроси за отделни политики са били отклонени с обяснението, че ще бъдат дискутирани на експертно ниво.

Импровизираният брифинг пред репортери пред централата на ГЕРБ не даде ясни отговори на въпроса какви са същинските ангажименти на двете политически сили и какви компромиси са възможни. Основните репортерски въпроси се въртяха около неспазеното обещание на ГЕРБ преговорите да се водят официално в сградата на Народното събрание, да се водят прозрачно и в предварително обявения формат на преговарящите.

"Тази среща беше проведена в бърз порядък след решението на върховния форум на ГЕРБ да проведе консултации с четири от политическите сили", информира Бъчварова. "Поканихме представителите на Реформаторския блок, считайки, че имаме най-малко различия с тях. Проведохме разговор, който уточни позициите ни по въпроси, по които досега нямахме пълна яснота”, добави Бъчварова.

"Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, но на този етап изяснихме позициите си”, каза Бъчварова и допълни, че в такъв кратък блиц формат, ще проведат срещи с останалите политически формации, които са обявили, за да изяснят политическите си позиции.

Тя уточни, че на срещата са присъствали лидерите на Реформаторския блок, тъй като така са преценили. След това ще продължат с останалите експертни срещи.

Официалните преговори между ГЕРБ и РБ миналата седмица, проведени в рамките на общите консултации на най-голямата партия с всички останали 7 парламентарни формации, приключиха с неуспех. От ГЕРБ изтъкнаха като причина липсата на юридически гаранции, че РБ е единен политически субект, както и раздразнението си от дефинитивните искания на реформаторите за демонтиране на модела "Пеевски".

Преди ден обаче Бойко Борисов съобщи, че ще има втори кръг преговори с РБ, БСП, Патриотичния фронт и АБВ. Последните две формации постигнаха позитивни договорености с ГЕРБ още на първия тур. Борисов каза, че няма да участва лично и във втория тур на преговорите, а ще се включи едва когато има договорености за коалиционно споразумение. Пак по неговите обяснения, преговорният екип на ГЕРБ остава непроменен – Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, заедно с експерти.

Необявената визита на РБ в централата на ГЕРБ обаче промени и дневния ред, и формата на планираните разговори.

Това беше работна среща по покана на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви Радан Кънев от Реформаторския блок и уточни, че на нея са се отзовали всички лидери на партиите, които съставляват РБ. "Постигнахме напредък. Естествено, че разговорите ще продължат, но ГЕРБ имат своите консултации с другите политически сили, към които са поели ангажимент. Ние ще изчакаме тези консултации, след което ще започнем сериозни преговори по секторни политики”, заяви Кънев. В отговор на въпроси той призна, че Бойко Борисов е присъствал на разговора.

"Това не са преговори, това са политически разговори”, посочи Кънев. "Не сме обсъждали вариант правителство на малцинството. От гледна точка на РБ правителство с участието на БСП също е извън обсъждане”, каза Кънев.

"ГЕРБ имат своя ангажимент за консултации с други политически партии, който ние уважаваме и ще участваме”, допълни той.

"Категорично никакви персонални въпроси, свързани с правителство, не са обсъдени”, заяви още Радан Кънев.

Той потвърди, че е обсъждан вариант за участие на Патриотичния фронт в бъдещо коалиционно правителство. "Принципно е обсъждан като един от добрите варианти за мнозинство и правителство”, каза Кънев. Според него правителство на малцинството е лош вариант и не може да бъде нито добрият, нито по-добрият.

"Обсъждахме възможността АБВ да подкрепя определени политики”, коментира Кънев по отношение на АБВ.

Румяна Бъчварова посочи, че РБ са уверили ГЕРБ, че са достатъчно надежден коалиционен партньор.

Ние искаме този път да направим правителство по един сериозен начин на базата разбирателство по основни политики и основни мерки на следващото правителство, докато нямаме съгласие по всяка една от тях, не можем да говорим за финализиране този процес, каза тя. "Просто започваме работната фаза от нашите отношение”, добави Бъчварова.

По думите ѝ ГЕРБ ще следва сроковете, определени от Конституцията за съставяне на правителство.

Румяна Бъчварова посочи, че срещата с РБ не е била тайна и е била организирана в оперативен порядък. Тя увери, че медиите ще бъдат информирани за срещите, които се провеждат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?