Заради чиновническо безсилие и различни интереси

(Не)очаквана ваканция в Класическата гимназия с предизвестен край

Вече са прежалени европарите за ремонта в Модерно предградие, усилия и средства са насочени към сградата до Женския пазар

Сградата на НГДЕК в Модерно предградие

От две сгради - та в (не)очаквана ваканция. Така изглежда пет дни след откриването на учебната година ситуацията в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в София. При това въобще не е ясно дали учебният процес ще започне идния вторник или учениците още седмица ще научват ден за ден коя изложба може да посетят организирано и кой учител ще им изнася обща лекция в Софийския университет. Все занятия, които голяма част от гимназистите пропускат или се появят за кратко, с мотива "защо да си губя времето с глупости", а родители се тревожат, че ще изостанат с уроците.

Причината за всичко това е неприключила аварийна смяна на покрива на сградата на бившето 13-о училище до Женския пазар в столицата, където миналия септември НГДЕК бе настанена уж за кратко, докато приключи ремонтът на нейната сграда в Модерно предградие с 2.2 млн. лв. от еврофондовете.

Във временното положение обаче директорката на училището Мариела Папазова, част от настоятелството, от учители, родители и ученици видяха шанс гимназията да остане в центъра на града с мотива, че там е мястото на елитно училище като НГДЕК. Те намериха редица кусури на ремонта в Модерно предградие, включително азбест, и с бездействието на бившия министър на културата Петър Стоянович блокираха връщането на НГДЕК в покрайнините на София. Така останаха в сградата до Женския пазар, срещу която обаче други родители подадоха редица сигнали, че е опасна за здравето на децата им.

В резултат на противопоставянето на различните мнения за местоположението на гимназията в момента и двете сгради нямат разрешително за ползване от регионалната здравна инспекция.

Заради проливните дъждове подмяната на покрива, който е само малка част от проблемите на сградата на Женския пазар и е финансиран с 200 хил. лв. от Столичната община, не е приключила до 15 септември. После пък четвъртият етаж протекъл, здравната инспекция открила редица проблеми и по другите етажи, включително и на санитарни възли, и в четвъртък вечерта запечатала училището и не издала очакваното разрешително за ползване. Това стана ясно от обясненията на зам.-министъра на културата Боил Банов и на зам.-кмета на София Тодор Чобанов пред журналисти в петък.

За 23 септември сутринта е насрочена нова проверка на здравната инспекция, която трябва да каже ще позволи ли да се учи там. Строителната фирма обаче била обещала да отстрани течовете до обяд в петък, каза Чобанов. Банов пък обясни, че ако идния вторник няма разрешение, тепърва ще се търси къде да учи НГДЕК, включително в трета сграда, но даде знак, че няма да върнат учениците в Модерно предградие, независимо че няма причини зданието там да остане затворено.

Зам.-министърът се измъкна от отговор на въпроса защо не настанят там децата, докато приключи ремонтът в 13-о училище, като каза само, че се мислели различни хипотези, но "спасителното връщане" в Модерно предградие щяло да предизвика недоволството на лагера, който е за оставане на НГДЕК в центъра на града, независимо от условията.

"Страх ме е да събера враждуващите страни, правят се сондажи поотделно за намиране на компромисен вариант, но такъв надали ще се постигне", призна Боил Банов.

"Императивно и административно не може да се въвежда общественият интерес, това с "да дойдат танковете" не върши работа", заяви той .

Макар да заяви на няколко пъти, че не го е страх да взема решения и не бяга от отговорност, всъщност Банов даде да се разбере, че сагата НГДЕК ще остане за следващото ръководство на Министерството на културата. Регионалното министерство е дало срок за прехвърляне на училището в Модерно предградие до зимната ваканция, тъй като на 5 април 2015 г. изтича крайният срок, поставен от Европейската комисия за приключване на проекта – тоест настаняването на НГДЕК в Модерно предградие, или прекратяването му и връщане на 2.2 млн. лв. на Брюксел, обясни зам.-министърът.

Нито той, нито Чобанов отговориха на въпроса дали общината или Министерството на културата са готови да платят тези пари, а прехвърлиха отговорността за това решение на регионалното ведомство.

Макар да отрекоха да е така, и двамата дадоха да се разбере, че се работи основно за оставането на НГДЕК до Женския пазар и прехвърлянето на другата сграда като собственост на общината, която вече дори имала две подходящи училища от "Люлин" за настаняване там.

Зам.-кметът по образованието увери, че ако общината получи сградата в Модерно предградие, няма да допусне по никакъв начин тя да се използва за друго освен за общинско училище, тъй като и без това в момента градът изпитва недостиг на училища и дори се строят нови. В същото време Чобанов намекна, че общината ще използва картата с НГДЕК, за да си получи етажи от сградата на Столичната библиотека на площад "Славейков", която през 2004 г. е дадена от държавата на общината срещу сградата на Класическата гимназия в Модерно предградие, която тогава е била общинска собственост. Ве още обаче общината не била във владение на цялата сграда и това пречело на ремонта ѝ и придаването на желаната от кметството визия на библиотеката.

Усещането, че държавата и общината вече са взели решение НГДЕК да остане в компрометираната сграда на 13-о училище, се подсилва и от изявлението на Тодор Чобанов, че след ремонта на покрива ѝ и планираните, но все още неосигурени 400 хил. лв. за смяна на дограмата, ще се търсят пари и за ремонт на двора и на електрическата инсталация на училището, която през миналата учебна година неведнъж даваше накъсо. Зам.-кметът се застрахова, че това щяло да се случи и дори гимназията да бъде върната в Модерно предградие, а зданието да се използва от друго училище.

И Чобанов, и Банов посочиха, че към тях има свръхочаквания заради създадената драма с Класическата гимназия, а тя от своя страна вреди на имиджа на училището. Зам.-кметът по образованието дори посочи, че според него Министерството на културата също е редно да се ангажира с търсене на решение на казуса, тъй като София има нужда от такова елитно училище.

Запитан дали проблемът в НГДЕК не се крие в изпълняващата длъжността директор на училището Мариела Папазова, срещу която има много жалби от уволнени учители и от родители, Банов каза, че конкурс за титуляр на поста ще бъде обявен от следващото ръководство, като се оправда, че трудно се обявяват 18 конкурса за училищата, които нямат титулярни директори.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?