“Неочаквано” блокадата на съдебната палата бе вдигната, Маджо го няма

“Неочаквано” блокадата на съдебната палата бе вдигната, Маджо го няма

Ден след като униформени полицаи издевателстваха над фоторепортера Емил Иванов от в. “Експрес” в Съдебната палата, който се опита да снима безпрецедентната охрана, осигурена за свидетеля Младен Михалев – Маджо, в четвъртък обстановката в палатата и около нея бе обичайната. Нямаше ги тежко въоръжените служители на Румен Петков, липсваха и мускулестите частни гардове на “високата особа”. Дори трамваите и автомобилите минаваха спокойно по ул. “Алабин”, за разлика от сряда, когато катаджии ги спряха за повече от 10 минути, докато премине бронираният ескорт на основателя на бившата силова групировка СИК. 

Вдигнатата блокада на съдебната палата е странна, тъй като от МВР и Министерството на правосъдието в сряда обявиха, че безпрецедентните мерки за сигурност ще продължат три дни, защото имало заплаха, според ведомството на Петканов, от терористичен акт, а според това на Петков - от ликвидирането на свидетел.

Изглежда обаче, че компетентните органи са били наясно, че в четвъртък, когато свидетелят Маджо трябваше да дава показания и по делото срещу Красимир и Николай Маринови – Маргините, ще бъде нередовно призован.

Противоречията станаха още повече, когато в четвъртък министър Петков обяви, че не бил пазен само свидетел, а и магистрати, без да уточнява кои са те. За сигурността на гражданите в палатата министърът не говори.

“Не е коректно да се хиперболизира ситуацията”, коментира в типичния си стил политическият ръководител на силовото министерство пред журналисти, ден след като униформените “профилактираха” фоторепортерът.      

Малкия Маргин – обвиняем и свидетел

Докато в четвъртък съдът отлагаше за пореден път делото срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, друг магистратски състав за втори пореден ден заседаваше по процеса за убийството на друг виден сикаджия – Милчо Бонев – Бай Миле. 

Така само с преместването си от една зала в друг Малкия Маргин претърпя метаморфоза и от обвиняем се превърна в свидетел, чийто показания няма да са решаващи за изхода на делото. Той познавал двама от подсъдимите за смъртта на Бай Миле, с когото се виждали веднъж-дваж годишно, и това продължило до края на 2002 или началото на 2003 г. Нямали общ бизнес, не са се карали, а каквото Малкия Маргин знаел за убийството на Бай Миле, го научил от пресата.

Единият изправен пред правосъдието за разстрела – Георги Стефанов, бил шофьор на колата, с която се движела охраната на Малкия Маргин, но напуснал заради малкото пари, които получавал и по семейни причини, стана ясно от обясненията на свидетеля. Другият обвиняем - Тихомир Дочев, Малкия Маргин познавал от софийските заведения и знаел за него, че продава дрехи и парфюми.      

Големия Маргин със съмнителна “извинителна бележка”

Софийският градски съд назначи проверка на новия болничен лист на Красимир Маринов – Големия Маргин, който бе представен пред в съда по делото срещу него и стана причина за поредното отлагане на делото за подготовката на три – на Любен Гоцев, на Никола Дамянов и на вече покойния Иван Тодоров – Доктора.

Магистратите разпоредиха проверка, която трябва да установи дали болничният лист е регистриран по съответния ред от лечебното заведение, откъдето е изписан, и дали самият Маргин се е явил лично на преглед, защото е под домашен арест и няма право да напуска адреса, на който е въдворен.

Големия Маргин не бе на заседанието заради представената "извинителна бележка".

По време на заседанието стана ясно, че още един от седемте подсъдими – Иво Карагеоргиев - има здравословни проблеми. Диагнозата му е “нестабилна стенокардия” и бил в прединфарктно състояние. Затова не можел да пътува под общ конвой, което стана пречка за довеждането му от Софийския централен затвор. 

Съдът назначи медицинска експертиза, която да установи дали може да присъства на делото, както и разпореди да бъде преместен от затворническите помещения в болницата на МВР, за да бъде лекуван.

Без уважение останаха молбите на адвокатите на  Стефан Рангелов и Бисер Илиев, който искаха да сменят решетките с домашния арест. 

“Мегаделото”, което вече заприлича на пробит сапунен балон, ще продължи след месец. По всяка вероятност и тогава съдът ще използва повече медицинска терминология, отколкото правна. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?