Неочаквано ГЕРБ отложи оставянето на БСП без заплати

Данаил Кирилов, ГЕРБ, сн. БГНЕС

Неочаквано ГЕРБ решиха да не гласуват поправките в парламентарния правилник, които ще оставят без заплати депутатите от БСП, които бойкотират парламента. Решението да се отложи предложението е било изненада за вносителите от "Обединени патриоти", научи Mediapool.

По неофициална информация тези поправки може и никога да не бъдат гласувани в пленарната зала.

Ревизията на правилника бе част от дневния ред на депутатите за четвъртък, но председателят на правната комисия и Данаил Кирилов (ГЕРБ) я изтегли. Това стана часове, след като предложението на НФСБ за орязване на заплатите на депутатите с неоправдани отсъствия беше подкрепено в комисията на Кирилов. "Против" промените гласуваха само депутатите от ДПС, според които така се нарушава Конституцията и правото на свободна воля на депутатите. Те дори намекнаха, че няма да са в залата при гласуването на президентското вето върху последните поправки в Изборния кодекс (ИК).

"Според мен решението за това отлагане, както често се случва, идва отгоре", коментира пред Mediapool лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е и вносител на промените в правилника. По думите му следващата стъпка на партията му ще е предложение за промяна в правилата за извинените отсъствия, които биха засегнали заплата на депутата от ДПС Делян Пеевски, който не е стъпвал в парламента от деня на депутатската си клетва, но получава парите си. Сегашните поправки са само за неизвинените отсъствия.

Обяснението за отлагането и има ли връзка с ДПС

Официалното обяснение на ГЕРБ за отлагането беше, че докладът от заседанието на комисията, който е само няколко страници, не е готов. Според някои от "патриотите" това решение може да е "пореден реверанс" на ГЕРБ към ДПС. От Движението твърдят, че няма никаква договорка.

Далеч по-обемни доклади са били подготвяни за по-кратко време, пример за това са и последните поправки в Изборния кодекс. По информация на Mediapool до сряда вечерта не се е предвиждало отлагане на точката.

На въпрос на Mediapool дали точката ще влезе в дневния ред в петък, Кирилов отговори, че няма как да знае. Той не се ангажира и дали промените могат да бъдат гледани другата седмица.

"То да се пишат доклади не е лесна работа", коментира пред Mediapool депутат от ДПС.

От партията на Валери Симеонов обаче няма да се откажат от идеята си и ще предложат на председателски съвет поправките в правилника да влязат в дневния ред на депутатите за другата седмица.

Идеята на НФСБ за заплатите на депутати като Пеески

От партията на Валери Симеонов искат да променят и регламент за извинените отсъствия на депутатите.

До момента отсъствията на Пеевски от работа се оправдават по "уважителни причини" от председателя на парламента Цвета Караянчева. "Отсъствията на депутатите се разрешават от председателя на парламентарната група, които от своя страна уведомяват председателя на парламента. Председателят на НС няма да правомощия да извинява отсъствия на депутати, защото според член 136 от ПОДНС режимът е уведомителен", каза Караянчева преди година пред Mediapool по повод казуса с Пеевски. Така и не бе отговорено какво точно може да се зачете като "уважителна причина" да не ходиш на работа, но да получаваш заплата, осигурена от данъкоплатците.

НФСБ твърдят, че настояват да има ясни критерии, по които отсъствието на депутат да се извинява. Сега такива няма.

Не може да си депутат, да не стъпваш в парламента, да си извиняваш отсъствията и да си получаваш заплатата, обясни Симеонов. "Това няма да засегне само за Певвски, но и за други като него", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?