Неодобрение за по-високата пенсионна възраст при жените

Синдикално допитване на КНСБ показа почти пълно неодобрение за повишаването на пенсионната възраст при жените.

Общо 96.52 на сто от анкетираните са против увеличаването на пенсионната възраст за жените от 60 на 63 години, каквото намерение беше изразено от представители на правителството преди два месеца.

Като основни аргументи срещу идеята са посочени необходимостта да се освобождават работни места за младите хора, лошия стандарт на живот на 60-годишните жени, рискът от трудови злополуки и професионални грешки поради намаляването на рефлексите и ограничаването на движенията им.

Анкетираните смятат, че пенсионните реформи трябва да се осъществяват плавно, а не шоково. Те са посочили като аргумент, че са достигнати границите на физическите и психическите възможности за работа на жените, причина за което е стресовата обстановка на живот.

Идеята за повишаване на пенсионната възраст за жените са подкрепили 1134 участници в анкетата, или 2.61 на сто, от които 803 жени и 331 мъже.

Готовност да участват в синдикални и граждански протестни действия са изразили 28 506 човека или 65.73 на сто от запитаните, сочат резултатите. Не може върху едно и също поколение два пъти да се прави експеримент - веднъж да се повиши възрастта от 55 на 60 години и втори път - от 60 на 63 години, заради дефицити в пенсионната система, коментира президентът на КНСБ Желязко Христов.

Анализът от допитването ще бъде изпратен на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, който е и председател на Консултативния съвет по пенсионната реформа, както и на министъра на финансите Симеон Дянков.

Допитването е извършено между 29 октомври и 1 декември тази година. В него са участвали 43 367 членове на структурите на синдиката в секторите на здравеопазването, строителството, машиностроенето, образованието, енергетиката, ВиК, химията, държавното управление в цялата страна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?