Неодобрението към правителството надхвърли одобрението

Неодобрението към правителството надхвърли одобрението

За първи път от началото на мандата на правителството неодобрението към работата му започва да доминира над одобрението, сочи проучване на “Алфа рисърч“, представено във вторник.

От февруари до юни позитивните оценки за работата на кабинета на ГЕРБ намаляват със 7 на сто, а негативните нарастват с 11 на сто. В резултат на това неодобрението към дейността на правителството за първи път започва да доминира над одобрението и съотношението е 33% към 26%.

Ако през първите сто дни на управлението средната оценка, която са давали хората по шестобалната система е била 4.13, на шестия месец – 3.99, а през февруари 3.79, то през юни тя вече е 3.34. При формирането на тази оценка тежест имат 57% слаби и средни оценки. Само 12 на сто дават много добри и отлични оценки за работата на правителството.

Няколко фактора оказват най-силно въздействие върху регистрираните негативни обществени тенденции. Сред тях е усещането за непоследователност, хаос и несъгласуваност в действията на управляващите и на ключови държавни институции (53%).

Правителството не създава увереност у хората, че има ясна визия и стратегия за решаване на проблемите, които стоят пред страната. 54% посочват като негатив прекомерната самонадеяност в намеренията на управляващите, неподплатени от реален разчет на ефекта от предлаганите мерки и склонност към представяне на желаното за действително. Най-много (73%) са тези, които посочват липсата на достатъчно административен ресурс, на професионално подготвени кадри по всички йерархични равнища.

Управляващите губят подкрепа в две основни, но твърде различни по състава си социални групи. От една страна, сред възрастните, хората с по-ниско образование и жителите на селата, които изразяват най-слабо доверие към правителството. Не при тях обаче е най-силният трус.

Спадът е най-рязък (между 10 и 15 на сто) в младите и средни възрастови групи от големите градски центрове, с по-високо образование и доходи, които доскоро бяха сред най-активните поддръжници на кабинета и премиера. Тяхната подкрепа и досега остава по-висока от средната за страната, но силата на тенденцията е особено обезпокоителна за управляващите.

Спад с 11 на сто се наблюдава и в персоналния рейтинг на министър-председателя Бойко Борисов. Това е най-резкият регистриран спад за десетте месеца на неговото управление. Доверието към Борисов обаче (40%) остава все още значително по-високо от недоверието (25%).

Засилената публична активност и дискусиите около евентуалния политически проект на президента Георги Първанов не му носят позитиви в настоящата ситуация. Рейтингът му продължава тенденцията на спад и доверието в него се понижава от 44% през февруари до 34% през май.

Хората са се наситили на полицейски акции

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се посочва като най-успешния министър и за четири месеца увеличава с още 12 на сто своя персонален рейтинг, който в момента е по-висок от този на премиера Борисов. 48.2% смятат, че Цветанов се справя успешно с работата си. В същото време обаче мнението за акциите на МВР е поляризирано. 46 на сто смятат, че акциите на МВР имат реален ефект, докато 45 на сто са на мнение, че са по-скоро пропагандни.

Според директора на “Алфа рисърч“ Боряна Димитрова обаче има нагласа за пренасочване на вниманието от акциите на МВР сами по себе си към връзката между предприеманите от управляващите действия в отделните сфери и сумарния ефект от тях.

При трудната икономическа ситуация в страната акциите на МВР в този им вид са достигнали тавана в генерирането на подкрепа за управляващите, а фокусът на внимание започва да се насочва към това какво се прави за промяна на наследените порочни механизми на управление, обясни Димитрова.

Финансовият, здравният и социалният министър са най-неодобрявани

Сред министрите утвърждава позициите си и Росен Плевнелиев, който е на второ място по индекс на одобрение след Цветанов.

Николай Младенов, Вежди Рашидов, Мирослав Найденов също успяват да запазят добри позиции. Най-много критики събират министрите на здравеопазването Анна-Мария Борисова, на труда и социалната политика - Тотю Младенов и на екологията – Нона Караджова. При нея и при образователния министър Сергей Игнатов е налице значителен спад в одобрението през периода февруари – юни. Финансовият министър Симеон Дянков запазва рейтинга си, но както и при предишното проучване, остава един от най-обсъжданите и оспорвани министри.

Работата на Симеон Дянков среща неодобрението на 22.4% и одобрението едва на 10.3%. За Анна-Мария Борисова 17.3% смятат, че не се справя успешно и 3.8%, че се справя успешно. Тотю Младенов не се справя с работата си според 16.9% и според 3.3% се справя. Те тримата са с най-висок процент неодобрение. За Нона Караджова 14% казват, че не се справя и 3.3% - че се справя.

Всички партии губят подкрепа с изключение на Синята коалиция

Нарастващата критичност към работата на правителството се отразява пряко и върху доверието към управляващата партия ГЕРБ. Почти година след старта на новото управление, доверието си от ГЕРБ оттеглят социалните слоеве, чиито икономически перспективи, жизнен стандарт и бизнес зависят от реализирането на обявените, но неосъществени реални реформаторски политики.

Партията губи значителна част от привържениците си в по-големите градски центрове, икономически активните поколения (спад от 46% на 34%), високо образованите (спад от 40% на 32%), частния бизнес (спад от 48% - 34%). Като цяло подкрепата за ГЕРБ пада с 9 на сто до 30.4%.

Подкрепата за основната опозиционна партия БСП се стабилизира около 12%, но отливът на доверие от лидера ѝ Сергей Станишев продължава. За последните четири месеца той губи 4% подкрепа и в началото на юни одобрение за него заявяват 10% от избирателите. Така той е единственият лидер на политическа партия, чиито рейтинг е по-нисък, отколкото този на партията му.

Продължава и тенденцията към отлив на подкрепа за "Атака", която е единственият безусловен съюзник на ГЕРБ. След интензивния темп, с който партията и лидерът ѝ Волен Сидеров губеха доверие в края на миналата година, към днешна дата този процес продължава, но с по-плавна скорост. В началото на юни готовност да гласуват за "Атака" заявяват 2.3%, а одобрението за Волен Сидеров спада до 6%.

Синята коалиция е единствената политическа сила, която запазва електоралното си влияние и дори успява леко да подобри позициите. Въпреки противоречивото отношение на сините избиратели към правителството, съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров също добавят одобрение през последните четири месеца и доверието към всеки от тях достига 9%.

Сините печелят симпатиите на част от оттеглилите се от ГЕРБ избиратели от частния бизнес в големите градове. В резултат, потенциалът им в началото на юни достига 4.3%.

Проучването е направено в периода 28 май - 3 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?