Неодобрението за Болсонаро расте на фона на пожарите в Амазония

Жаир Болсонаро

Бразилският президент Жаир Болсонаро е понесъл тежък удар по популярността си на фона на международните критики, които предизвикаха действията му срещу горските пожари в Амазония. Това сочат резултати от социологическа анкета, предаде ДПА.

Делът на бразилците, които не одобряват Болсонаро, е нараснал до 38 процента. Това е повишение с 5 процента спрямо неодобрението от 33 процента през юли, сочи анкетата на института "Датафоля".

Одобрението за бразилския президент (или хората, които заявяват, че той се справя добре или страхотно) е спаднало до 29 процента спрямо 33 процента преди два месеца.

Според авторите на изследването над 50 процента от бразилците не одобряват начина на действие на Болсонаро спрямо пожарите в Амазония.

Наред с продължаващата огнена стихия, изследването е направено, след като синът на държавния глава бе назначен за посланик в САЩ и избухна публичният му спор с френския президент Еманюел Макрон.

Нивото на неодобрение на Болсонаро е два пъти над това на предшествениците му Фернанду Енрике Кардозу, Луиз Инасио Лула да Силва и Дилма Русеф в същия момент от първите им мандати.

Президентът отхвърли резултатите.

Според същия институт, който заяви, че ще бъда победен, ако изборите бяха днес, загубих изборите през 2018 година, написа той в "Туитър".

Болсонаро няма да участва в предстоящата среща на върха за Амазония в Колумбия заради операцията му, планирана за 8 септември, съобщи Франс прес. По медицински препоръки президентът ще трябва от петък да премине на течна храна. Поради това пътуването (...) на практика е невъзможно, заяви говорител на Болсонаро.

Обсъжда се възможността на срещата да бъде изпратен представител на държавния глава.

На 6 септември лидерите на южноамериканските страни, на чиято територия са разположени горите на Амазония, ще се съберат в колумбийския Летисия, за да обсъдят въпроси, свързани с пожарите в региона.

В началото на септември миналата година Болсонаро бе тежко ранен с нож по време на среща с избиратели. Политикът остана в болница повече от три седмици и претърпя две операции. Третата, и за момента последна, хирургическа намеса бе в края на януари.

В неделя Болсонаро съобщи в "Туитър" за предстоящото си влизане в болница.

Споделяне

Още от Свят