Неофашистите в Италия се възползват от антиимигрантските настроения

Неофашистите в Италия се възползват от антиимигрантските настроения

Малка неофашистка организация, създадена като социално движение, което да помага на онеправданите италианци, привлича медийното внимание и печели известност с яростната си съпротива срещу мигрантите, пристигащи в Италия.

Но "Каза Паунд", която съчетава прогресивни политики като правата на гейовете и абортите с твърдолинеен национализъм, също така привлича поддръжници в Италия, където фашизмът никога не е изчезвал въпреки рухването на режима на диктатора Бенито Мусолини преди седем десетилетия.

Организацията се възползва от силните антиимигрантски настроения и се стреми да стане част от италианската политика с амбицията да влезе в парламента следващата пролет и в правителството след десетилетие.

Анализаторите се съмняват, че "Каза Паунд" може да бъде широко приета от избирателите, но тя е част от разрастващото се движение на националистическата, насочена против върхушката политика в Европа. По-миналата седмица основаната само преди четири години антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" завърши трета на изборите в Германия и си осигури места в националния парламент.

"Каза Паунд", основана през 2003 г. като организация на самонастанили се хора, настояващи да се дадат жилища на нуждаещите се семейства, носи името на американския поет Езра Паунд, симпатизирал на Мусолини и определял наема като форма на лихварство - един от основополагащите принципи на групата.

Яростната съпротива на организацията срещу нестихващото пристигане на мигранти, наред със защитата ѝ на маргинализираните италианци, ѝ помага да се разрасне в последните години от 5000 членове през 2013 г. до 20 000 днес, както твърди тя.

"Каза Паунд", която отдавна е определяна в Италия като искра, разпалваща насилие в по-големи протести, напоследък се е активизирала да разстройва усилията за настаняване на мигранти. По-рано този месец членове на "Каза Паунд" влязоха в насилствени сблъсъци с привърженици на левицата на събиране за настаняването на мигрантите в Рим. А през юни активисти на "Каза Паунд" нападнаха и раниха доброволци в кметството на Милано преди подобно събиране.

Членове на организацията патрулират по плажовете на Остия близо до Рим срещу мигрантите, които, както се твърди, се занимават с незаконна амбулантна търговия.

Лидерът Джанлука Яноне, водещ певец на рок групата "Дзетадзероалфа", казва, че партията предефинира значението на това да си неофашист в Италия.

"Ето ни нас. Това просто значи, че родината, нацията и общността са на първо място, защото сме един народ", заяви той пред Асошиейтед прес. (Какво има предвид със "защото сме народ"?)

"Каза Паунд" не се вмества в образа, изграден най-напред от Черните ризи на Мусолини. Членовете ѝ са покрити с татуировки и тренират бойни изкуства, а входът на нейната централа е изрисуван с имената на други личности, на които тя се възхищава: поета У. Б. Йейтс, германския философ Фридрих Ницше и писателите Рей Бредбъри и Дж. Р. Р. Толкин.

Групата споделя близки позиции с други европейски популистки организации по отношение на съпротивата срещу еврото и по-тясната финансова интеграция в Европейския съюз, но също така поддържа някои прогресивни политики. Членовете ѝ подкрепят правата на гейовете, аборта и даването на заплати за пълно работно време на майки, които работят на непълен работен ден, и тя изпраща доброволци за справяне с природни бедствия.

Тревогата от възхода на неофашизма и разпространението на друга клоняща надясно пропаганда в Италия подтиква Демократическата партия да внесе нов законопроект, който да затегне законодателството, насърчаващо фашизма. Законопроектът среща съпротива от Северната лига, която споделя насочена против ЕС и мигрантите програма с "Каза Паунд", популисткото Движение "Пет звезди" и още една дясна партия - "Братя италианци".

Все пак наблюдатели казва, че дейностите на "Каза Паунд", включително изпращането на доброволци в зони на земетресения, успяват да помогнат за смекчаване на нейния образ. Социологът Емануеле Тоскано, който изследва организацията, казва, че мнозина са привлечени от усещането за общност, без напълно да осъзнават политическите последици.

"Като всички популистки и десни сили те се възползват от общите страхове: страх от нашествие, лошо управление на територията, страхове, свързани със загубата на италианската идентичност, въпроси на общия ред, свързани със сигурността", каза Тоскано.
"Но разликата в сравнение с традиционните десни екстремисти в Италия е, че "Каза Паунд" успява да си изгради по-приемлив образ. . . . В известен смисъл "Каза Паунд" не е толкова страшна, колкото други крайнодесни движения."

Засега политическите успехи на организацията са незначителни. Нейни поддръжници бяха избрани в местните съвети на различни градове като Болцано в северната автономна област Трентино-Алто Адидже и традиционно левия Лука в Тоскана. Но експерти казват, че тя е далеч от това да бъде играч в сегашната политическа обстановка и е малко вероятно да прескочи бариерата за влизане в парламента на следващите избори.

Политическият анализатор Стефано Фоли каза, че тя едва ли ще спечели повече от половин процент от гласовете през пролетта. Опитите за съюзяване с по-утвърдената Северна лига засега са безуспешни, отбеляза той.

"Това е много малко радикално движение, част от дясно крило, което е доста твърдолинейно и вече е представено от две важни партии - Северната лига и "Братя италианци", каза преподавателят от университета в Болоня Пиеро Игнаци, който е автор на книга за радикалната десница в Европа и Италия. "За нея няма място. Това е организация без особена привлекателност."

 

По БТА

Споделяне

Още от Европа