След среща с президента Плевнелиев

Неофит призова политиците да успокоят народа, а хората да търсят правата си достойно

Митрополит Йосиф няма да се оттегля, но ще стои повече в България, "където ще приложи опита си"

Патриарх Неофит и президентът Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Новоизбраният патриарх Неофит призова за "търпение, любов един към друг" и призова тези, които са на власт, да "уважат желанието на народа, доколкото е възможно, да го успокоят с политически средства, които всеки от политиците може да приложи, за да настъпи умиротворение".

 

Заедно с членовете на Синода Неофит посети президента Росен Плевнелиев, като след срещата опроверга информациите, че ще присъства на планираните за неделя (3 март) протести.

 

"Това никой не е искал от нас, а сами знаете, че църквата предпазва своето паство от вредни поведения и решения, но да участва в митинги ѝ е малко неприсъщо. Ще се търсят едни начини, други начини, трети начини, но да има мир, движение напред от страна на всички нас", каза патриарх Неофит пред репортери.

 

Той разказа, че когато тази неделя шествието след интронизацията е тръгнало към храм-паметник "Св. Александър Невски", е имало и протестиращи, които са поискали да ги благослови, за да почувстват, че имат духовна подкрепа в техните справедливи искания.

 

"Но отдалеч ги поздравих и им казах: Хубаво е това, че търсите своите права – търсете ги благоразумно и достойно за съвременното поколение на ЕС и на България", каза патриархът.

 

На срещата Неофит е посочил, цитиран от прессекретариата на президента, че "ще дадем колкото сили имаме и всичко от себе си да бъдем добри пастири, защото добрият пастир залага душата си за тези, които искат да бъдат пример за изпълнен дълг и за достойно служение".

 

Патриархът е казал още, че Българската православна църква "ще работи всеки българин да е спокоен, че в духовно отношение има кой да се грижи за него".

 

Президентът Росен Плевнелиев е посочил от своя страна, че в "сегашната криза е нещо, което се е случвало преди и ще се случва и занапред, това е демократичен процес и от нас зависи да преодолеем ситуацията по достоен начин".

 

По думите му в условията на криза малко са институциите, които могат да работят със силна легитимност и се ползват с голямо доверие, а най-висшата от тях е църквата.

 

"Ще дам всичко от себе си, за да бъде чут гласът на хората, да бъде гражданската енергия градивна, а не деструктивна", заяви Плевнелиев.

 

"Задължение на църквата е да е близо до хората и да се грижи за своя народ"

 

След срещата в отговор на въпрос дали ще реформира църквата, така че свещениците да бъдат по близо до хората Неофит посочи:

 

"Не е нужно да се реформира, защото това е нейно задължение, откакто да съществува - да се грижи за своя народ и за стремежа да се почувства, че Светият Синод и Българската православна църква са верни на своя народ, на неговата подготовка за трудните моменти да не изпада в отчаяние, както имаме сега и самозапалвания и самоубийства и тежки минути, от които трудно се излиза. Да има морални сили всеки един от нас да преживява трудностите, които му предстоят в живота, защото не са малко".

 

Йосиф остава митрополит за Америка, но ще се върне в България

 

Той коментира още, че в Светия Синод няма "противоречия, а различни мнения" и се надява, че както и при президента са дошли заедно митрополитите, така и занапред да се решават нещата с консенсус.

 

Преди ден медиите съобщиха, че Американският митрополит Йосиф е подал оставка и е поискал да се върне окончателно в България.

 

Неофит обаче отговори, че тази оставка не се приема и не смее и да мисли за оставка на Йосиф, "защото тя съвсем не е навременна и митрополитът е в своите сили".

 

"Той е много полезен със своята дейност наш епархийски митрополит в Америка и опитът, който е натрупал в Америка, нека да го приложи – това, което е възможно и у нас, когато дойде освободен вече от американските задължения", каза патриархът.

 

Той обясни обаче, че Йосиф ще се върне в България и ще ръководи нещата чрез своя викариен епископ.

 

От Светия синод съобщиха по-рано, че според устава една епархия може да бъде овакантена не само след смъртта на епархийския митрополит, а и когато даден митрополит иска да се оттегли. Оставката обаче може да бъде отхвърлена от синодалните членове и тогава митрополитът е задължен да се върне на поста си.

 

Подобен бе случаят със Западноевропейски митрополит Симеон, който преди няколко години подаде оставка пред Синода във връзка с продължителното си заболяване, но бе лично убеден от патриарх Максим да я оттегли. Ако оставката беше приета, негласните опасения на Максим бяха, че ще се наруши балансът на силите и интересите в Синода, където винаги отношенията между владиците са били "сложни".

 

Патриарх Неофит съобщи още, че по време на срещата с президента е било обсъдено образованието по религия в училищата. Според Ловчанския митрополит Гавриил около 30 на сто от българите имат желание да изучават вероучение, но такава възможност имат по-малко от един процент от българските граждани.

 

Засегната е бил и темата за църковните имоти, като Неофит съобщи, че в някои епархии има проблеми с тях и президентът е казал, че ще направи каквото е възможно от негова страна, за да се изгладят затрудненията.

Споделяне

Още по темата

Още от България