Неонацистки побой беляза митинг срещу незаконно задържане на чужденци

Неонацисти пребиха в неделя четирима младежи, отиващи на митинг срещу незаконното задържане на чужденци в Бусманци. Нападателите са били с качулки и са използвали метални пръти. Инцидентът е станал около 10.40 ч. в трамвай 20 в София на предпоследната спирка преди гара "Искър". В ранния следобед МВР съобщи, че двама от нападателите са задържани.

Най-тежко пострадало е 17-годишно момче, чиито родители са пожелали да не се съобщава името му. Момчето, което е фрактура на ляв лакът, лява ключица, кост на лявата длан и рани по главата, е настанено в "Пирогов".

В Окръжна болница е 25 -годишният Борис Боев, студент от СУ "Св. Климент Охридски”, който за втори път е пребит от представители на крайно десни организации.

Четиримата ранени са пътували заедно с още двайсетина ученици и студенти, отиващи към гражданския протест в Бусманци, организиран срещу лошите условия в лагера за временно настаняване на незаконно пребиваващи чужденци у нас. По първоначална информация, на една от спирките в район “Искър”, маскирани нахлули в трамвая, нападнали и били с метални предмети петима младежи на възраст между 17 и 23 години, на следващата спирка слезли и изчезнали в неизвестна посока.

Част от седалките в трамвая са били опръскани с кръв, по пода са останали стъкла от счупени бутилки.

Студентът от Софийския университет Александър Николов, който е приятел на пострадалите, смята, че те са били нападнати, защото са активисти за граждански права. По думите му младежите, които щурмували трамвая, са били маскирани и въоръжени с боксове, ножове и тръби. Според него те са известни на полицията, тъй като това не е първият им побой.

Това бе потвърдено от МВР, откъдето съобщиха, че единият от задържаните - М.М. (27 г.) е криминално проявен, регистриран за притежание на незаконно оръжие и за две хулигански прояви. Той е открит в дома му на ул. “Цар Иван Асен”. В жилище в кв. “Люлин” е арестуван 22-годишният Г.Ц. Тяхната съпричастност към престъплението ще бъде установена при предстоящите разпити.

"Имаме ясна насока, има установени лица, които са част от тези, които са извършили това брутално сбиване. Касае се за анархични движения, леви и крайно десни, и това е сблъсък между тях относно позицията им за Дома за чужденци в Бусманци”, коментира преди арестите вътрешният министър Цветан Цветанов. Той изрази надежда "в рамките на няколко часа" СДВР да залави извършителите на побоя и те да си понесат наказателната отговорност.

Светла Енчева, която е сред организаторите на протеста, заяви, че побоят е станал между две враждуващи групи. Едните били неофашисти, назоваващи се "Национална съпротива", а другите били от Младежко комунистическо движение "23 септември".

Самият митинг, на който се събраха около 100 души, премина мирно. Участниците настояха да се приеме добавка в Закона за чужденците в България, с която да се регулира статутът на нелегалните имигранти.

Протестиращите изразиха несъгласие с практиките на незаконно и произволно задържане на чужденци в "дома“ – такива в процедура по предоставяне на бежански/хуманитарен статут; хора, които не представляват обществена опасност и няма данни, че ще се укрият; хора в тежко здравословно състояние; бременни жени; майки с деца.

"Трябва да се създадат ясни законови гаранции, че тук се задържат само хора, които подлежат на депортиране. Тук не трябва да има хора, които нямат никаква перспектива да бъдат депортирани, както например човек, кoйто от 30 години живее в България; тук не трябва да има хора, които са в процедура за предоставяне статут на бежанец - търсещите убежище не подлежат на депортиране, има законова забрана за това. Тук трябва да са само хора, срещу които има активни действия за тяхното депортиране, но и има реална опасност те да се укрият – защото това е най-крайната, най-тежката мярка", казва адв. Валерия Иларева, защитник на много от хората в Бусманци.

Протестът призова и за приемане на добавка в Закона за чужденците в България, с която да се регулира статутa на нелегалните имигранти, така че те да имат достъп до образование, здравеопазване, възможност за легален труд и защита на правото на личен и семеен живот. Протестиращите настояха за уважение на човешкото достойнство на задържаните в "дома“ в Бусманци – гарантиране на правото им на информация относно причините и периода на задържане, възможностите за защита, здравословното им състояние, подобряване на санитарните и битовите условия в "дома“, редовен
достъп на доброволци. Беше поискано и предоставяне на достъп до безплатно средно образование на чуждите граждани, независимо от вида статут, страната на произход и възрастта им; както и гарантиране на правото на всички легално работещи чужденци на социално и здравно осигуряване и достъп на всички деца на чужденци до здравеопазване, равен на този на българските деца.

Митингът се организира от инициативен комитет в състав Иван Кулеков, режисьор, Виктор Лилов, музикант, Светла Енчева, блогър, Яна Бюрер Тавание, активист. Един от организаторите, Иван Кулеков, беше в Кайро, където имаше протест пред българското посолство срещу практиките на задържане в "дома" в Бусманци. Предстоящата седмица инициативният комитет ще внесе петиция с исканията си в Народното събрание и министерствата на вътрешните работи, на образованието, на здравеопазването, и на труда и социалната политика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?