Неоперативните активи на БМФ отиват в транспортното министерство

Неоперативните активи на БМФ отиват в транспортното министерство

За продажба ще бъдат предложени 70 на сто от Параходство “Български морски флот” (БМФ). Това предвижда работната стратегия, която е разгледана в четвъртък на работно заседание на правителството, съобщи в кулоарите на парламента в петък министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Мутафчиев уточни, че от капитала на флота ще бъдат извадени неоперативните активи като свободните земи и почивните станции. Считаме, че те трябва да бъдат отделени и прехвърлени в Министерството на транспорта. Ще продаваме само активи, които са свързани с дейността на дружеството, министърът.

Макар в стратегията да не е предвидено дали се иска стратегически или финансов инвеститор, ще се търси купувач или консорциум от компании, които могат да гарантират дейността на Българския морски флот. Бъдещият собственик трябва да е компания, която да превозва поне като обемите на БМФ, може да е в комбинация с мениджъри и други компании, които да подпомогнат тази приватизация, каза още министърът.

Той допълни, че е дал разрешение на изпълнителния директор на дружеството за продажбата на четири кораба, които са в тежко състояние. Три кораба трябва да бъдат пуснати на вода до 2008-2009 г. уточни още министърът.

По-рано в отговор на депутатски въпрос премиерът Станишев също уточни, че БМФ ще продава само дейността си, но не и неоперативните си активи.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?