Неоткриваем от 8 години рецидивист "категорично" е убиецът от Нови Искър

Разследващите обявиха шесторното убийство за разкрито и търсят с командоси извършителя

Росен Ангелов. Сн.: МВР

Разследващите обявиха в петък шесторното убийство в Нови Искър за разкрито "по абсолютно категоричен и несъмнен начин", позовавайки се на множество доказателства, включително ДНК експертизи, сочещи като извършител единствения заподозрян - 56-годишният рецидивист Росен Ангелов.

Мотивът е прекратена интимна връзка с убитата Кети Кюхова, съпруга на Неделчо Юнаков, чието тяло бе намерено отделно от останалите, захвърлено в кладенец в гората.

От думите на шефа на следствието Борислав Сарафов и главния секретар на МВР Младен Маринов стана ясно, че издирваният в момента мъж е осъждан три пъти, но се укрива успешно от правосъдието през последните 8 години.

Ангелов е в неизвестност от 2009 г., когато влиза в сила 8-годишната му присъда за блудство с 12-годишно момиче, извършено в софийското село Луково. Според оперативните данни на МВР именно в този район рецидивистът е прекарал последните години от живота си, но без да има документи за самоличност, известен адрес и официална работа. Затова и познатите му го наричали "горския човек".

Росен Ангелов се смята за въоръжен и особено опасен. Според психопрофила му, изготвен при двата му престоя в затвора, той е интелигентен, мнителен и с висока самооценка. Склонен е да прави интриги и е особено раздразнителен, когато бъде отхвърлен по някакъв начин.

Именно с тази част от характера му разследващите обясняват зверската жестокост, с която последователно е разстрелял семейството на Неделчо Юнаков. На базата на известните досега доказателства се предполага, че той първо е убил съпругата на Юнаков - Кети, а след това всички останали.

Вината на Ангелов разследващите установяват и по гилзите намерени на местопрестъплението, както и в къща в Луково, в която той се е криел за последно. Те са от един и същи 22-калибрен пистолет, чиято марка все още не е известна.

Аутопсията на труповете е показала, че всяка от жертвите е застреляна с по няколко изстрела, включително по един контролен в главата. Запитан защо първоначално МВР пусна неофициалната информация, че само бащата е застрелян, а останалите - удушени, а след това лично главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че всички са убити с по един изстрел, Сарафов заяви, че останалите огнестрелни рани са установени при аутопсията. И отрече някой да е спускал информация за удушени.

Разследващите са убедени, че Ангелов е действал сам. Според тях е решил да убие Кети и близките ѝ, след като майка ѝ, впоследствие също застреляна, узнала не само за интимната връзка, но и за проблемите между двамата.

Издирваният за шесторното убийство има три присъди "лишаване от свобода", уточни Сарафов. Една за кражба, една за изнасилване, както и една - за блудство с малолетна, която така и не е излежал. От петък сутринта в издирването му са се включили и военни командоси, както и халикоптер, термовизионно наблюдение и вседеходи на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

В петък премиерът Бойко Борисов е участвал в заседание в СДВР на службите, които се занимават със случая. Решено е освен отрядът "Кобра" на СДВР, в издирването на Росен Ангелов да се включат и сили на Министерството на отбраната. Засилва се и полицейското присъствие в района около Нови Искър и околните села.

В хода на масираната операция по издирване на Ангелов, полицаи откриха в петък следобед труп на удавник в реката край село Владо Тричков в Искърското дефиле, намиращо се на около километър надолу по течението от село Луково, където е живял запозодреният. По-късно бе съобщено, че трупът е на друг човек.

Разследващите отрекоха и твърдението на кмета на Луково Румен Колев, според който полицията е изпунсала за минути заподозрения, когато го потърсила в необитаема къща в селото. Главният секретар на МВР Младен Маринов подчерта, че издирваният има преднина от около два дни - времето между извършването на убийствата и отткриването на телата. Сарафов пък уточни, че кметът на Луково не знаел къде точно се намира въпросната постройка, която се оказала незаконно построена и с неизвестна собственост.

По време на брифинга те опровергаваха или потвърждаваха медийни публикации. Една от тях е, че Росен Ангелов е живял дълго във Франция и отскоро се е върнал в Нови Искър. Според МВР той не е напускал страната, защото има забрана за това от 2009 г. Информацията за Франция дошла от това, че Ангелов се е представял за бивш легионер от френския легион. Разследващите потвърдиха, че извършителят е опитал да покрие следите в къщата от престъплението си, като е събирал гилзи и е местил телата.

Споделяне

Още по темата

Още от България