Неплатени сметки оставиха без ток сградата на ВиК в Кубрат

"Енерго-Про" има да прибира над 10 млн. лв. от длъжници и това застрашава електрозахранването в района

Неплатени сметки оставиха без ток сградата на ВиК в Кубрат

Административната сграда на доставчика на вода в Кубрат и още 17 селища в общината остана без ток. Електрозахранването бе прекратено от "Енерго-Про", след като в петък общинският съвет на Курбат отложи вземането на решение по предложението на доставчика да се сключи разсрочено плащане на натрупаните сметки за над 3 млн. лв. и гарант по сделката да стане местната власт, тъй като Ви "Меден кладенец" е нейна собственост.

Доставчикът на ток предупреждава, че ако не се предприемат никакви мерки, на 12 декември ще бъде прекратено електрозахранването на всички обекти на водното дружество, което означава, че неговите клиенти ще останат без вода.

От "Енерго-Про" не крият разочарованието си от това, че общината в Кубрат е демонстрирала привидна готовност за преговори, но не е направила нещо повече.

"Действията на местната власт до момента показват липса на реална заинтересованост към крайните потребители на ВиК "Меден кладенец“, пише в съобщението на "Енерго-Про". Дружеството реално години наред кредитира водния оператор и изпълнява социални функции. "Крайно време е собствениците на компаниите длъжници да поемат отговорност и да се ангажират с изплащането на задълженията", посочва още доставчикът.

То предприема крайната мярка, тъй като от 1 януари 2019 г. ВиК услугите на територията, обслужвана от община Кубрат, да преминат към обособената територия на асоциация "Водоснабдяване-Дунав“ Разград. Това би могло да доведе до ликвидация на ВиК "Меден кладенец“ и неговите задължения ще станат несъбираеми, опасяват се от "Енерго-Про".

Дружеството припомня, че офертата му към общината е тя да даде гаранции, че ще бъзе извършено плащането, а срещу тях ще получи една година отсрочка за погасяването на дълга на ВиК-то.

От "Енерго-Про" посочват, че има да си прибира над 10 млн. лв. за доставена електроенергия на дружества от обществена значимост, които са държавна и общинска собственост. те са и най-големите длъжници на компанията. Тези несъбрани вземания затрудняват електроснабдителното дружество на свой ред да прави своите вноски във Фонда "Сигурност на електроенергийната система“, да плаща на държавния преносен оператор цените за пренос и достъп, да вняса ДДС в хазната, ккато и да извършва други плащания.

Това затруднява нормалното функциониране и застрашава сигурността на цялата електроенергийна система, посочват от дружеството.

То е уведомило за ситуацията енергийния регулатор, министерствата на енергетиката и на регионалното развитие, ДАНС и други пинституции, в търсене на съдействие за решение на критичната ситуация.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?