"Непобедими оръжия" участваха в Парада на победата в Москва

Сн. ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин наблюдава днес на Червения площад в Москва парада по случай победата на Съветския съюз над нацистите през Втората световна война, съобщи Ройтерс.
 
Пред погледа на Путин по прочутия площад преминаха хиляди маршируващи войници и колони от танкове, а във въздуха прелетяха модерни изтребители, носещи свръхзвукова ракета, хвалена от президента като непобедимо оръжие.
 
Годишният Парад на победата беше демонстрация на военна мощ, напомняща за подобни прояви от времето на Студената война.
 
Путин, който наскоро започна своя четвърти президентски мандат, изгледа парада от трибуна, пълна със съветски военни ветерани. На събитието присъстваха също така израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който пристигна на посещение в Русия за разговори за Сирия, и сръбският президент Александър Вучич.
 
Путин, чиито отношения със Запада се развиват по траектория на враждебност, казва, че не иска оръжейна надпревара, но предупреждава евентуалните врагове, че Русия разработва ново поколение непобедими оръжия, за да се защитава за всеки случай.
 
"Ние помним трагедиите на двете световни войни, уроците на историята и те не ни позволяват да ослепеем. Зад новите заплахи прозират все същите уродливи черти - егоизмът и нетърпимостта, агресивният национализъм и претенциите за изключителност. Ние разбираме колко сериозни са тези заплахи", заяви той на парада. 
 
Президентът се оплака от неприемливите според него опити за пренаписване на историята, но каза, че Русия е отворена за диалог по глобалната сигурност, стига това да помогне за гарантиране на мира по света.
 
На парада за първи път беше представена пред обществеността свръхзвуковата ракета "Кинжал", носена от изтребители МиГ-31К. Путин разкри нейното съществуване през март наред с други ракетни системи, които похвали като непобедими.
 
За първи път в парада участва и най-модерният руски изтребител пето поколение от типа "стелт" Су-57, изпробван в Сирия.
 
Парадът в Москва беше една от множеството подобни прояви в Русия днес, в които участваха общо 55 000 войници, 1200 оръжейни системи и 150 бойни самолета, отбелязва Ройтерс.
В парада на Червения площад участваха над 150 единици техника. Легендарният танк от Великата отечествена война Т-34 оглавяваше механизираната колона, а след него премина съвременна техника, посочва ТАСС, цитирана от БТА. 
 
По площада преминаха многоцелеви бронирани автомобили "Тайфун", "Тигър-М" с бойни модули "Арбалет" и противотанкови комплекси "Корнет", бойни машини на пехотата БМП-3 и нови машини "Курганец-25", танкове Т-14 "Армата" и Т-72Б3, бойна машина за поддръжка на танковете "Терминатор".
 
Артилерията на сухопътните войски беше представена от артилерийски комплекси "Коалиция-СВ" и 152-милиметрови гаубици "Мста-С", следвани от ракетни комплекси "Искандер-М", зенитни ракетни комплекси "Бук-М2" и "Тор-М2", зенитни ракетно-пушечни комплекси "Панцир-С1" и зенитни ракетни системи С-400 "Триумф".
 
На парада също така бяха показани робототехнически комплекси за дистанционно разминиране "Уран-6" и за огнева поддръжка "Уран-9", безпилотни летателни апарати от вертолетен тип "Катран" и от самолетен тип "Корсар", установки за ракетни комплекси "Ярс". 
 
 
 
 
Споделяне

Още от Свят