Непостижимо качество на тока товари допълнително цените

Непостижимо качество на тока товари допълнително цените

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е определила критерии за прекъсванията на тока средногодишно, които са непостижими без драстичен скок на цените на електроенергията, съобщи в понеделник Маркус Кауне, старши вицепрезидент на Е.ОN – България. Дружеството управлява електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица.

Регулаторът е настоял от 2008 г. Е.ОN да намали на 130-140 минути средногодишния период от време, в който един клиент остава без ток, заради аварии или планови ремонт. Немската компания е поела двете ЕРП-та със средногодишни прекъсвания над 500 минути.

Специалистите на енергийното дружество коментираха, че постижимото намаляване на времето, за което един техен клиент остава без ток през годината, е до 330-340 минути на база на цените, които ДКЕВР им е определило. “Ако тръгнем да покриваме изискванията, трябва да поискаме драстично увеличаване на цените”, каза Кауне. Той сподели, че това няма да се одобри от българските граждани и едва ли ще бъде разрешено от регулативния орган.

Независимият консултант Браян Уормби, бивш член на британския енергиен регулаторен орган, коментира, че преди да се заложат такива изисквания за качеството на електроснабдяването, е необходимо да се направи социологическо проучване сред клиентите. Те трябва да бъдат питани каква цена са готови да платят за подобрено качество на услугата и тогава да се заложат критериите, уточни Уормби.

За да се изпълнят изискванията на ДКЕВР, цялата енергийна мрежа трябва да се вкара под земята, както е в Холандия. По груби сметки това ще струва над 1 млрд.евро. “Сами разбирате, че това е непостижимо, още повече при кратките срокове заложени от регулатора”, каза Кауне.

ДКЕВР дава срок на Е.ОN – България до 2010 г. да намали прекъсванията до 40 минути годишно. Според специалистите на компанията, доста по реални параметри за прекъсванията до този период е до около 120 минути.

Регулаторът обаче иска компанията да постигне нормата от 120 минути още през 2008 г.

За да намаляват прекъсванията на тока, от тази година Е.ОN извършва планови ремонти “под напрежение” – тоест, електротехниците работят, докато електроенергията си тече. Обучени са 9 екипа по двама електротехника, които работят по този начин в регионалните центрове на Русе, Добрич, Варна, Шумен, Габрово, горна Оряховица, Търговище, Разград и Силистра. От Е.ОN признават, че не е ясно какъв ще е точно ефектът от тези ремонти под напрежение за намаляване на времето, през което клиентите им остават без ток.

Според Браян Уормби проблем за достигане на критериите за качеството на електроснабдяването в България е и това, че регулаторът е определил само санкции при неизпълнение на изискванията. Няма предвидени стимули за енергийните дружества, които покрият тези изисквания. Уормби посочи, че в повечето европейски страни санкциите за енергийните компании, които не покриват изискванията, са свързани с намаляване на одобрените приходи на съответната компания, а поощрението е свързано съответно с увеличаване на приходите им. Увеличаването на рамката на приходите позволява на фирмите да влагат повече средства в модернизация на мрежата.

Каква точно ще е инвестиционната програма на Е.ОN – България за 2008 г., ще бъде решено на акционерното събрание на дружеството, насрочено за 20 декември. Маркус Кауне не пожела да съобщи цифри, защото компанията майка Е.ОN е листвана на борсата и подобна информация може да повлияе върху акциите и. Инвестиционната програма трябва да бъде одобрена и от ДКЕВР, което ще стане през юли. Тогава изтича сегашният регулаторен период на определените от комисията цени на тока.

“Нека да дойде време за подаване на заявлението за цена”, каза Кауне по повод изказванията на председателя на ДКЕВР проф. Константин Шушулов, че има възможност да се намали цената на тока от юли. Шушулов мотивира прогнозата си със свалянето на нормата на възвращаемост на енергийните компании от 16 на 12 процента и въвеждането на тримесечното отчитане на електромерите.

“Откакто сме поели дружествата във Варна и Горна Оряховица, никога не сме постигали норма на възвращаемост от 16%”, каза Маркус Кауне.

През 2005 г. отчетохме 3% загуба, а през 2006 г. печалбата беше 2.2%, допълни той. В същото време най-консервативните български банки даваха от лихва от 2.9 процента, коментира Кауне. “Сами преценете, ако бяхме вложили по сметка 140.7 млн.евро – сумата, която платихме за двете електроразпределителни дружества, какво щяхме да спечелим”, посочи старши вицепрезидентът на Е.ОN-България.

Според него икономиите, които дружеството ще реализира от тримесечното отчитане на електромерите, ще се изхарчат за изпращането на хартиени съобщения за абонатите. В момента компанията информира за дължимите суми само по Интернет, специална телефонна линия и чрез SMS, но ДКЕВР ги задължи да изпращат информация и по пощата. Кауне каза, че това изпращане на писмени съобщения е обвързано с тримесечното отчитане на електромерите и вероятно ще започне през лятото. Дотогава трябва да се определи механизмът за получаване на социалните помощи за отопление.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?