Непозната фирма купи от КТБ близо 6% от "Булгартабак"

Непозната фирма купи от КТБ близо 6% от "Булгартабак"

Непознатата фирма "Норд ВЕ" е купила миналата седмица от синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка близо 6% от акциите в "Булгартабак холдинг" за малко под 2 млн. лв., съобщи изданието "Капитал" в понеделник. То цитира седмичния бюлетин на Централния депозитар, където се вписват всички сделки с публични компании, в които се преминава праг, кратен на 5%.

"Норд ВЕ" е създадена през 2016 г., нейни съдружници и управители са Красимир Киров и Ангел Манолов. Капиталът ѝ е 200 лв. и се занимава с търговска дейност и превоз на стоки. Ден след покупката на пакета акции на "Булгартабак" обаче с договор между двамата Манолов продава своите дялове на Киров за 100 лв. и така той става едноличен собственик.

Според данните от Централния депозитар "Норд ВЕ" е придобила общо 5.9315% от капитала на тютюневия холдинг на цена от 4.50 лв. за акция.  Пуснатият пакет беше малко над 6%, явно част от акциите са отишли при други купувачи.

Фирмата на Киров отчита нулеви приходи за 2018 г., както и година по-рано. Единственият ѝ актив са 1.5 млн. лв., отпуснати като "други заеми". От страна на пасива стои аналогична сума като други задължения, пише изданието.

Красимир Киров има дялове и участие в управлението в още няколко компании. Сред тях е регистрираната в Ямбол "Ултра билд", където той има 33.2%. Тя има почти 1 млн. лв. оборот и 113 хил. лв. печалба за 2018 г. Управител на фирмата е Стефан Стефанов, който преди това е бил в борда на "Трейс Ямбол".

Споделяне

Още от Бизнес