"Неправилната политика" на НЕК – заплаха за електроснабдяването

"Неправилната политика" на НЕК – заплаха за електроснабдяването

С “неправилната си инвестиционна политика“ в последните две години “Националната електрическа компания“ (НЕК) е застрашавала сигурността на доставките на електроенергия в страната, констатира проверка на ДКЕВР.

Според енергийния регулатор, призван да защитава обществения интерес, това не е повод да се налагат санкции на държавната компания. Такива би следвало да има само ако се установи нарушаване на лицензията, а в случая има "само" неправилна инвестиционна политика, в резултат на която пари за електромрежата са отивали за приоритетни правителствени обекти като АЕЦ "Белене" и хидровъзел "Цанков камък".

Това стана ясно от изявление на председателя на комисията Ангел Семерджиев, който коментира публикуваното във вторник резюме  от проверката на регулатора заради авариите на далекопроводи на НЕК, оставили в края на юли повечето черноморски курорти без ток за близо 55 часа.

За разлика от резюметата от проверките в частните електроразпределителни предприятия (ЕРП), публикувани през юни, сегашното е изключително пестеливо на констатации, но щедро на препоръки.

Като евентуално нарушение на НЕК може да мине само повтаряният многократно от Семерджиев извод, че компанията е инвестирала повече в нови мощности като АЕЦ “Белене“ и “Цанков камък“, отколкото в мрежа, която да поеме нарасналото потребление на клиентите и да осигури достатъчно мощност.

В същото време той заяви, че “няма съмнение, че инвестициите в АЕЦ и в хидровъзела не са били пряко за сметка на инвестициите в мрежата“.

Според Семерджиев проблемът идвал от това, че при определянето на цените на продавания от НЕК ток, регулаторът се е доверявал на преценките на дружеството за необходимите инвестиции в ремонт и поддръжка на мрежата. Така вложенията на компанията били разделени наполовина за мрежата и за ядрената централа и хидропроекта.

Освен това инвестиционна програма на НЕК не е минавала на одобрение от 2006 г. досега, а дружеството просто си решавало кога какви разходи да прави.

Сега обаче се установило, че вложенията в мрежата са били крайно недостатъчни и това е нарушавало сигурността на доставките, каза Семерджиев. Съгласно лиценза си НЕК трябва да гарантира тази сигурност и според регулаторния шеф “може да се твърди, че компанията не е изпълнила ангажиментите си по лицензията“.

“Санкции за НЕК може да има при пряко нарушение на лицензията, а в случая става въпрос за неправилна политика“, обясни Семерджиев.

Той пропусна да отговори на въпроса дали след като комисията не е установила нарушения и престъпления на ръководството на НЕК, докладът ще бъде даден на прокуратурата, каквито намерения бяха заявени по-рано от него.

Премиерът Бойко Борисов разпореди резултатите от проверките на ЕРП-ата да се предадат на държавното обвинение, откъдето все още няма официално обявено становище за разкрити нарушения.

Шефът на ДКЕВР обаче заплаши, че ако държавната НЕК отново допусне аварии по мрежата си, вече ще има санкции.

Покрай "помилването" на НЕК се размина и глобата на австрийската ЕВН, която снабдява с ток Югоизточна България, където се случиха авариите. Компанията трябваше да бъде санкционирана, защото е нарушила лицензията си за осигуряване на непрекъснатост на доставките при авариите на НЕК, комбинирани и с две малки аварии в мрежата на ЕВН.

Не така стоят нещата в ЕРП-ата, които бяха уличени в източване на печалба от дружествата, в които държавата има 33 на сто, чрез изнасяне на дейности към други свои фирми. Семерджиев заяви, че до края на седмицата ще излязат наказателните постановления със санкциите за ЕРП-ата, които по закон може да са от 20 хил. лв. до 1 млн. лв.

Той не се ангажира с евентуален размер на глобата, но призна, че много от посочените от регулатора нарушения на частните дружества са лесно атакуеми в съда и затова те ще отпаднат и за тях няма да има санкция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?