Неправителствени организации: Фондът за лечение на деца бави молби повече от месец

Над 10 деца с онкологични заболявания чакат вече повече от месец да бъде обсъдено дали да им се отпусне помощ от Център "Фонд за лечение на деца" към здравното министерство, предупредиха представители на неправителствени организации, участващи в Обществения съвет към фонда.

По думите на Красимира Величкова, член на Обществения съвет от квотата на Българския дарителски форум, почти половината от молбите, разгледани на последното заседание на съвета, което се проведе във вторник, са "отлежавали" в приемната му повече от 40 дни, а някои били още от октомври и ноември м.г. Сигнал за това е бил подаден до министерството още преди седмица.

"Проблемът е, че през последните три месеца всичко, постигнато във фонда, за което говорите, малко по малко се забавя - особено за тежките заболявания - редки и онкологични, които са животозастрашаващи", обясни във Фейсбук Величкова. По думите ѝ, административните проблеми трудно могат да бъдат решени поради некомпетентност от страна на новото ръководство.

"В петък ще се срещна с обществения съвет, за да видя какво се случва, и с директора на фонда и ако наистина там има проблеми, има допуснати грешки, бъдете сигурни, че ще има санкции за ръководството", обеща здравният министър Таня Андреева.

Павел Александров ръководи фонда от 2010 до началото на октомври м.г., като за това време броят на децата, изпратени да се лекуват с държавни средства, се увеличи двойно. През есента обаче той бе уличен от здравното министерство в злоупотреби с бюджета на фонда, което доведе до неговото уволнение, възприето от неправителствения сектор като политическо.

В четвъртък от фонда бе разпространено обаче становище на Обществения съвет, според което 16-те му членове се разграничават от твърденията за наличие на забавени документи и "начина, по който се злепоставя и уронва престижът на една добре организирана и работеща държавна институция".

"Направените внушения не отговарят на истината, те обиждат хората, които всекидневно работят по проблемите на болни деца и не допринасят за нормалната работа на Обществения съвет", се допълва в документа.

Според Красимира Величкова обаче, има членове на съвета, които въобще не са запознати с това становище. Това бе огласено в социалните мрежи, а по-късно същия ден становището бе свалено от сайта на здравното министерство.

По данни на здравното министерство, през миналата година фондът е помогнал на 1220 деца с малко над 12 млн. лв., докато през 2012 г. техният брой бил 715, а похарчените средства възлизали на 10.3 млн. лв.

Ръководството на фонда се извини с "колегите от чужбина"

Късно следобед в четвъртък, директорът на фонда Ива Станкова, която е бивш депутат от БСП и бивш член на парламентарната здравна комисия, даде спешна пресконференция по повод исканията на неправителствените организации за оставката ѝ. Станкова даде отчет за дейността на фонда от встъпването ѝ в ръководната длъжност през октомври м.г. досега и каза, че забавянето в работата на фонда е "относително понятие", което се дължи на търсенето на оферти от чужбина.

"Не можем да накараме колегите от чужбина да изпращат офертите в желаната дата", каза тя и даде за пример случай, при който за едно дете са изпращани по няколко писма, докато се получи отговор.

Станкова възрази също и срещу това, че фондът е отказвал да помогне на нуждаещи се деца.

"Думата "отказ" на заявленията не е правилна. Становището е отрицателно, когато заявената помощ не влиза в дейността на фонда", обясни тя.

Директорката на фонда за лечение на деца заяви, че ще разговаря с членовете на Обществения съвет, за да разбере защо искат оставката ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?