Неправителствени организации призоваха медиите да не дават трибуна на ксенофоби

Група неправителствени организации и медийни експерти призоваха медиите да не дават безкритична трибуна на расистки и ксенофобски възгледи.

"Даването на такава трибуна на хора, които подбуждат към омраза, дискриминация и/или насилие, е в нарушение на общоприетите в международен план етични журналистически норми и конкретно на два члена от Етичния кодекс на българските медии", се казва в декларацията.

В нея се посочва, че свободата на изразяване е гарантирана за всички, но този аргумент не може да бъде приложен към враждебната реч, защото тя е престъпна.

"Още един аргумент, ползван от някои медии - че щом феномени като зараждащ се неонацизъм и растяща кесенофобия съществуват, трябва да бъдат показвани, понеже медиите “не могат да заравят главата си в пясъка”, е прилаган по грешен и изключително притеснителен начин. Един опасен феномен не може и не трябва да бъде “показван”, като му се дава безкритична трибуна, така както не може да се показва безкритично каквото и да е друго престъпление", се казва в позицията.

В нея се призовават всички журналисти да се придържат към медийната етика и професионалните принципи, защото носят отговорност към обществото и не могат да бъдат единствено “огледало на случващото се”.

Декларацията е подписана от Български хелзинкски комитет, Асоциация на европейските журналисти – България, Фондация “Медийна демокрация" и Гражданска платформа “България може/MoveBG”.

Споделяне

Още от България