Неправомерни разходи изкарват НЕК “на червено“

Неправомерни разходи изкарват НЕК “на червено“

В “Националната електрическа компания“ (НЕК) са извършвани неправомерни разходи и това е причината дружеството да обяви влошено финансово състояние и да натрупа дългове към производители на ток и загуби, а не определяните от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране цени (ДКЕВР), както твърдят от НЕК. Това коментира пред журналисти председателят на енергийния регулатор Константин Шушулов във вторник след излизането на отчета на компанията майка на НЕК и другите държавни енергийни компании - “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), според който НЕК, Мини “Марица Изток“ и Електроенергийният системен оператор са натрупали загуби за общо близо 100 млн. лв. за първите шест месеца на 2009 г.

Във въгледобивното дружество вече бяха извършени смени в ръководството заради злоупотреби и раздути неправомерни харчове. Подобна проверка в момента се извършва в НЕК от одитно звено на компанията майка.

Според анализ на ДКЕВР, в електрокомпанията би трябвало да има пари, тъй като “за последните две години НЕК е получила два пъти по-големи приходи чрез повишаването на цената за пренос.

“50 процента ние сме им дали възможност да си увеличат приходите. С колко са се увеличили разходите и защо, та остават без средства, да го проверяват другите органи това", каза Шушулов.

Според него ръководството на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), в чиято структура влиза държавните енергийни компании, включително НЕК, е преливало пари от една компания към друга. Така в електрическата компания не са останали средства.

“Даване пари на БЕХ да се подпомага “Топлофикация-София", не знам колко милиона за АЕЦ „Белене". Какво следва от това? Че се извършват разходи, които вероятно се разрешават от БЕХ и от правителството и които не мога да твърдя, че всичките са правомерни", заяви Шушулов.

Той все пак призна, че има и обективна причина за влошаване на състоянието на НЕК и това е драстично пониженият като количество и като цени износ на ток заради икономическата и финансовата криза, която сви потреблението на електроенергия в региона и в страната.

Шушулов, който многократно е заявявал на дружествата, чиито цени определя ДКЕВР, че в тарифите не могат да влизат стари загуби заради разликите в стойността на енергоресурсите и определените им цена, във вторник повтори становището си във връзка с “Топлофикация-София“.

Ден по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайко Трайков заяви, че заради решението на предшественика му Петър Димитров за сваляне на цените на парното в столицата под определените им от ДКЕВР, дружеството е натрупало 60 млн. лв. загуба. Трайков обаче не е казвал, че “Топлофикация-София“, която е собственост на ръководеното от него министерство, ще иска по-високи цени на парното заради отрицателния финансов резултат. Той се ограничи с лаконичните думи, че няма да предприеме нищо нецелесъобразно.

Загубата но дружеството не може да бъде компенсирана с повишение на цената на топлоенергията от октомври, когато предстои промяна на цената на природния газ, а от там и на топлофикациите, заяви регулаторният шеф.

Шушулов отново заплаши чешката компания ЧЕЗ, която снабдява с електроенергия Западна България, че ще ѝ отнеме лиценза за дейност, ако не се съобрази с окончателното решение на ДКЕВР за връщане на едномесечното отчитане на електромерите.

Чехите обаче обжалват решението и протакат изпълнението му, в очакване на изтичането на мандата на Шушулов през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?