Непреклонният Найденов даде заден за търговията с дървесина на борсата

Министърът се обяви против “изпирането на дърва”

Непреклонният Найденов даде заден за търговията с дървесина на борсата

Земеделският министър Мирослав Найденов в крайна сметка се отказа от идеята за продажба на дървесина през борсата, след като повече от месец се кълнеше, че няма да се отметне от намеренията си за нов начин за търговията с трупи. Това стана ясно от съобщение на земеделското министерство, разпратено до медиите в понеделник.

“Ще предложа продажбата на дървесина през борсата да отпадне”, заявил министърът на среща с представители на горския сектор в село Ракитово.

Поредното отмятане на ГЕРБ от предложен от тях нов регламент идва след обвинения в лобизъм, няколко протеста на дървопреработвателни фирми, последният от който събра близо 2000 души. От БСП дори подадоха сигнал до прокуратурата срещу Найденов заради търговете с дървесина на борсата, който били нагласени в полза на близки до министъра фирми. След взаимни словесни нападки между Найденов и депутатът от левицата Корнелия Нинова заради новите правила, Нинова заведе дело за клевета срещу министъра.

Предложението на земеделското министерство бе 50% от добива на дървесина да се продава през стоковата борса. “Няма да се откажа от това предложение. Това е политическо решение и се прави с цел пълна прозрачност и ограничаване на корупционните практики в бранша", заяви Найденов преди около две седмици. Първоначалният вариант на текстовете предвиждаше в търговията да участва само столичната борса, в последствие с малки количества бяха включени пловдивската и русенската.

На 17 февруари дори се проведоха първите търгове с с дървесина на софийската стокова борса. Пуснати бяха 100 хиляди куб. м. за около 5 милиона лева. Собственици и управители на малки и средни дървопреработвателни фирми, които купуват директно от горските стопанства, се оплакаха, че дори не са имали възможност да участват в борсовата търговия. Така те са принудени да купят нужната им дървесина от спечелилите търговете фирми на по-високи цени.

След едномесечна съпротива на бранша срещу новите регламенти Найденов предложи в понеделник нов начин за търговията с трупи. Две трети от дървесината задължително ще се реализират на търгове в горските стопанства до 4 сесии, като условията ще бъдат направени и изпратени до директорите на шестте предприятия и ще бъдат еднакви за всички.

Останалата 1/3 от дървесината ще отиде под управлението на Държавните горски предприятия, като директорите ще преценяват как да реализират материала – дали чрез пряка продажба на склад, чрез търгове или през стоковата борса, обясни Найденов. Ако съответното предприятие не може да осигури приоритетно количество за местното население, няма да предлага на борсата.

В рамките на няколко дни ще бъде сформирана работна група, която да обсъди и внесе промените в Закона за горите и наредбата, касаеща дърводобива.

Найденов ще предложи на тази работна група да бъдат оформени малки, средни и големи пакети за продажба на дървесина на търговете. В малкия пакет ще се разпределят 33% в пакет от 100 до 1000 куб. м, който е предназначен за малките фирми. Пакет от 1000 до 50 000 куб. м ще са предназначени за средните фирми, а пакетът над 50 000 куб. м за големите. Това означава, че гарантираните 33% за малките фирми ще бъдат запазени, като ще бъде разписано, че под “местна фирма” ще се разбира тази, която е регистрирана и изпълнява своята дейност на територията на съответното горско предприятие.

Схемата по изпиране на дърва

“Трябва да бъде прекъсната схемата по “изпирането на дърва”, каза Найденов във Велинград. В тази схема дърводобивът и продажбата на дърва се осъществяват от едни и същи фирми, поясни той.

Найденов каза, че фирми, които кандидатстват за дърводобив от горските стопанства, предлагат нереално ниска цена, под себестойността. Те добиват по-голямо количество дървесина, част от него извозват легално, а друга част – не. След това същите тези фирми под различни форми кандидатстват за купуването на същата тази дървесина, където цената е значително по-висока и така на практика “изпират” дървата, които са добили. В прекъсването на тази връзка чрез търгове, чрез предлагането на дървесина на борсата, министър Найденов вижда решението на проблема. Той дори предложи на дърводобивниците сключването на дългосрочни договори, които ще им гарантират постоянен добив и реализация на продукцията.

Министър Найденов каза още, че ще издаде заповед за осъществяване на физически контрол от страна на Изпълнителната агенция по горите по отношение на изнасяната дървесина. “Ще има драстични мерки за законността на дървесния материал, който се експортира”, заяви министър Найденов, като допълни, че няма как да се ограничи износът за Гърция, тъй като е член на ЕС и има свободно движетие на стоки. За Турция на този етап също не може, тъй като тя е подписала митнически договор с ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?