Непригоден за НАТО дипломат назначен за посланик в Австралия

Президентът изпраща за посланик в Австралия дипломатът Любомир Тодоров, който не замина посланик в Канада заради отказа на ДКСИ да му издаде сертификат за достъп до натовска информация.

Това става ясно съобщението на прессекретариата на държавния глава, в което е посочено, че Георги Първанов е издал указ за освобождаване на Любомир Тодоров от "длъжността посланик в Канада" и назначаването му като такъв в Австралия, която не е член на НАТО. Не е ясно защо Тодоров се води "посланик в Канада", след като така и не зае поста.

Преди той беше говорител на Министерството на външните работи, а по-рано отговаряше за консулските отношения и за връзките със страните от Централна и Източна Европа.

Президентът е издал още два указа. С единия освобождава досегашния посланик в Словения Светолзар Панов и изпраща на негово място Владимир Атанасов - бивш министър на образованието в кабинета Сакскобургготски, освободен при рокадите миналата година. С третия указ Георги Първанов изпраща Венелин Цачевски за посланик в Естония.

Тези три назначения явно са максималното, за което са могли да се договорят на този етап президентът и външният министър Соломон Паси. Двамата месеци наред не могат да стигнат до съгласие за посланиците в ключови европейски столици като Лондон и Берлин. Отделно от това информирани източници твърдят, че няколко посланически номнации са били възпрепятствани поради проблеми, които биха възникнали с агентурното минало на предложени за натовски столици дипломати.

Скандалът с отказания през юни сертификат на Тодоров бе предшестван от друго спряно назначение - на номинирания за военен представител на България във военното командване на НАТО в Монс ген. Павломир Кънчев, след като Държавната комисия по сигурност на информацията не му издаде сертификат за достъп до натовска информация.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?