Непрофесионални ремонти пускат парно посред лято

Непрофесионални ремонти пускат парно посред лято

Летни домашни ремонти, които се извършват от непрофесионалисти, водят до пускане на парното в най-големите горещини или оставят съседите без топла вода. Това предупредиха от "Топлофикация-София" в петък, след като стана ясно, че в столичен блок заработили радиаторите.

Често при ремонтите се налагат манипулации по вътрешната отоплителна инсталация и се източва водата от абонатната станция, обясняват от дружеството. Тогава самозвани майстори бъркат съоръженията и редовно пускат парно в блоковете в разгара на жегата или оставят без топла вода съседите си, за което всяко лято в топлофикацията получавали десетки сигнали.    

Това товари сметките на хората, допълниха от столичното парно и призоваха хората да не допускат в абонатните си станции непрофесионалисти, защото това е в ущърб на потребителите и освен това така се създавали предпоставки за недобросъвестните комшии да подготвят кражбата на топлоенергия.

От топлофикационното дружество посъветваха клиентите си упълномощеното лице, което отговаря за абонатната станция в сградата, стриктно  контролира достъпа до приборите и  има информация кой и какви манипулации извършва там;

Коректно е съседите да бъдат информирани със залепено на входа съобщение за извършването на ремонти, налагащи спирането на топлата вода за определено време или друг вид нарушение на нормалния режим на топлоподаване;

Тази информация е особено важна, защото при всяко източване и пълнене след това  на вътрешната инсталация, всички радиаторни винтили в сградата трябва да бъдат отворени на максимална позиция, за да се избегне образуването на въздушни възглавници, които пречат на нормалното отопление през зимата, предупредиха от "Топлофикация-София"

Съсобствениците трябва да са наясно за тези манипулации, защото стойността на източената вода  трябва да се поеме от собственика на апартамента, в който се извършва ремонта, а не от всички съседи, както става в момента.

Не трябва да се разпломбират  вторите кранчета на радиаторите, защото това може да бъде  предпоставка за нерегламентирано ползване на топлинна енергия, каза още от дружеството.

От там призоваха клиентите да подават сигнали в топлофикацията ако установят нередности в топлозахранването на сградата – течове в абонатната станция, загряване на отделни отоплителни тела, липса на топла вода и др.

Споделяне

Още от Бизнес