Неравенството в доходите продължава да разделя изтока и запада на Германия

Неравенството в доходите продължава да разделя изтока и запада на Германия

Германия продължава да отчита широко неравенство в доходите между отделните градове и региони, особено между разположените в бившите източногермански провинции и в западната част на страната. Това сочи изследване на Института за икономически и социални изследвания (WSI), публикувано и цитирано от ДПА.

Най-високи са заплатите в региона Щарнберг край Мюнхен, в южната провинция Бавария, където годишният доход на човек от населението достига 34 987 евро. Това е повече от два пъти над доходите в най-бедния регион - Гелзенкирхен в провинция Северен Рейн - Вестфалия от 16 203 евро.

Най-големи разминавания има между провинциите от бившите Източна и Западна Германия.
Близо 30 години след падането на Берлинската стена само 77 региона от бившата Източна Германия отчитат доходи на човек от населението от над 20 000 евро спрямо 284 от 324 региона в бившата Западна Германия.

Изследването е изготвено на основа статистически данни, съобщени от местните власти за 2016 година.

Най-богатият голям град в страната е Мюнхен с доходи на човек от населението от 29 685 евро спрямо едва 19 719 в столицата Берлин. Като цяло 15-те най-големи германски града са малко над средното национално равнище.

Споделяне

Още от Европа