Неравна битка за смяна на ръководството на ДКК

Икономическият министър вкарва предприемач в борда, надява се да стане втори директор

Анастас Гогов

Неравната битка за смяна на ръководството на държавния мастодонт Държавна консолидационна компания (ДКК) продължава.

След като не успяваше месеци наред да смени директорския борд, министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че предприемачът Анастас Гогов предстои да бъде вписан в управата на дружеството на ДКК.

"Надявам се Анастас Гогов да стане изпълнителен директор на ДКК следващата седмица. Мина абсолютно прозрачен конкурс, в който участваха осем кандидата. Много съм щастлив да покажа на администрацията как се прави абсолютно прозрачен конкурс", каза Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Той добави, че ще разчита на него "да влезе във ВМЗ "Сопот", за да установи дали не изтичат пари по грешен начин".

Анастас Гогов е бил представен в ДКК в четвъртък и се запознал със служителите. Проверка на Mediapool в Търговския регистър показа, че на 9 август е пуснато заявление за вписване на Гогов.

Кой е Анастас Гогов?

Анастас Гогов е управител и съсобственик на фирмите "Мениджмънт борд" (The Management Board) и собственик на "Хай Ачивърс" (High Achievers). Дружествата се занимават с консултантска дейност в областта на фирмено управление, организационно развитие, управление на човешкия капитал и развитие на личностния потенциал, психологическа подкрепа и насърчаване на предприемачеството и заетостта сред гражданите. Те организират още събития, семинари и фестивали, клубна дейност и посредничество.

ДКК вече има втори изпълнителен директор

Идеята на Кирил Петков, който в момента не знае какво се случва в ДКК, е да приложи схемата за смяна на ръководството, която се оказа успешна за ББР. За това е взето решение за увеличаване на съвета на директорите с още двама членове - от 5 на 7.

С Анастас Гогов съвета на директорите нараства на шестима. Седмият се избира чрез конкурс от Агенцията за публични предприятия и контрол, който тече в момента и са допуснати петима кандидати.

В същото време старият 5-членен борд на директорите, назначен и избран по времето на ГЕРБ, е предприел офанзива и е избрал втори директор на 10 август. Това е Рая Николова Каназирева, показва справка в Търговския регистър.

Така, към момента дружеството има двама изпълнителни директори - несменяемиет Ясен Трифонов Спасов и Каназирева. Останалите членове на борда са Красимир Тенев, Радостин Вазов, Диляна Софиянска и новият Анастас Гогов.

Трансформацията на ДКК

В началото на август Кирил Петков обяви, че започва трансформация в "Държавната консолидационна компания" (ДКК).

За начало се вадят държавните компании "Монтажи", която минава на пряко подчинение на Министерството на икономиката, а "Еко Антрацит" и "Екоинжгенеринг - РМ" минават под шапката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Целта е министерствата да имат контрол върху дружествата, какъвто в момента нямат, за да се избегне източването на средства през "холдинговия чадър", както Петков нарича ДКК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?