Неразбираеми сметки за парно продължават да мъчат 66% от столичани

Неразбираеми сметки за парно продължават да мъчат 66% от столичани

Въпреки всички опити за опростяване и разбираемост на месечните сметки за парно, получаваните фактури за потреблението продължават да са неясни за 66 процента от софиянци и не не знаят за какво точно дават парите си. Това сочи проучване сред абонати на столичната топлофикация, направено през юли и август от асоциация "Активни потребители” и топлинния счетоводител "Нелбо", представено в понеделник.

"Алгоритъмът за смятане наистина е сложен и е напълно нормално хората да искат да получават по-разбираеми сметки.”, коментира шефът на фирмата за дялово разпределение Боряна Колева. "Колкото по-проста е формулата обаче, толкова по-големи неточности се допускат”, допълни председателят на "Активни потребители" Богомил Николов.

 

Седемдесет процента от ползващите централно отопление в София също така са посочили, че месечното отчитане на топломерите трябва да стане задължително. Николов обаче признава, че в поставения въпрос не е било отбелязано, че това съответно ще повиши сметките в сравнение със сегашното засичане на уредите веднъж годишно.

 

Абонатите също така все по-често посочват, че при смяна на топломерите биха предпочели такъв с дистанционно отчитане, а при смяна на топлинния счетоводител – уреди с по-ниски цени.

 

Високите сметки са посочени като главна причина за неодобрението към дейността на топлинните счетоводители от 28% от анкетираните. „Изключително важна е и преносимостта на уредите. Това ще позволи на абонатите да сменят по-лесно фирмата за дялово разпределение, без да плащат отново за нови топломери”, допълни Богомил Николов.

Споделяне

Още от Бизнес