Нереалните сметки за парно ще се коригират с изравнителните

Нереалните сметки за парно ще се коригират с изравнителните

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) обеща нереално високите декемврийски сметки за парно в София да бъдат коригирани с изравнителните. Те обаче ще се забавят с около месец и половина и столичани ще ги получат през септември, тъй като тези сметки ще бъдат изчислени по новата наредба за топлоснабдяване. Именно в досегашната наредба бил проблемът с погрешното отчитане на ползваната топлоенергия, стана ясно във вторник, когато МИЕ обяви, че основните фирми за топлинно счетоводство са перфектни. Назначената преди около два месеца и половина проверка, придружена  от люти закани на столичния кмет Бойко Борисов да смени топлинните счетоводители, ако ги хване в лъжа, е приключила с констатация, че няма съществени нарушения.

Докладът от проверката, провеждана съвместно със Столична община, обаче е бил приет с особено мнение от кметството, защото министерството не се било съгласило с тяхна разработка по проблема, основана на проверка в една единствена сграда, обясниха от МИЕ.

Това е една от многото проверки, които се правят заради високите сметки за парното. Дори прокуратурата прави инспекция на топлинните счетоводители.

Проверени са 9 от 11 фирми за дялово разпределение, срещу които са били подадени жалби в министерството, заяви във вторник министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Произволно са били избрани сградите и е констатирано, че всички са с ограничено ползване на парно между 30 и 60 на сто. Това прави невъзможно точното калкулиране на ползваната топлина, каза той.

Заради намаляване на прогнозните количества на потребление по заявка на някои абонати станало възможно начисляване на повече количества на другите клиенти, обясни Овчаров. Той обаче посочи само едно конкретно нарушение от страна на фирмата “Нелбо Инженеринг”, която държи 12,24 процента от пазара в София. Тя начислявала на абонатите повече от избрания от тях процент за сградната инсталация.

Междувременно МИЕ подготви нова наредба за топлоснабдяването, именно защото фиксирането на нисък процент от сградната инсталация, който да се разделя между всички потребители в сградата, ощетява хората, които ползват парно До седмица наредбата ще излезе в Държавен вестник,.

Фирмата “Нелбо”, заедно със “Сименс и Елвеко” и “ПМУ-София”, държащи съответно 5,17 на сто и 1,45 процента от потребителите, ще бъдат проверени отново и ако нарушенията им се потвърдят, ще бъдат глобени между 10 и 25 хил. лв. за всяко нарушение.

При фирмите “Техем Сървисис”, държаща 49,11 на сто от пазара, и “Бруната” (19,34 процента), срещу които столичани редовно се жалват, обаче не били открити нарушения, каза Анета Петрова, член на инспектиращата комисия. Освен това оплакванията срещу тях обаче били по-скоро в духа “висока ми е сметката, няма да я платя”, допълни тя, като призна обаче, че са разгледани само жалбите в МИЕ.

Платилите по-малко ще доплащат повече и обратно

Проблемът със сметките за парно, включително високите декемврийски, ще се реши с влизането в сила на новата наредба, заяви Любка Георгиева, експерт по топлоснадяване в МИЕ и член на Съвета на директорите на “Топлофикация-София”. Премахва се фиксирането на процент за топлината, отишла в сградната инсталация. Количеството ѝ вече ще се определя всяка година с изравнителната сметка,  след като се обобщи индивидуалното потребление на всяко жилище. Така още това лято, на хората, които са надвзети суми за декемврийското потребление, ще им бъдат възстановени парите,  а онези, които са плащали нереално ниски сметки, ще доплащат, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов.

Анализ в конкретни абонатни станции на начисленото потребление за декември 2006 г. според сега действащата наредба и прогнозното прилагане на новата сочи, че ако клиент е платил сметка от 236 лв., ще му бъдат върнати 41 лв. Фактура за 405 лв. пък ще бъде компенсирана с 88 лв., по такава за 139 лв. ще бъдат възстановени 26 лв. Ако обаче клиентът е платил 15 лв., той ще трябва да довнася 162 лв. Има случаи и за доплащане на само 10 лв. при изчислена сметка от 13 лв. Всичко е строго индивидуално, посочиха от МИЕ.

По-думите на Георгиева обаче заради изследването на блоковете за отдаването на топлина през сградната инсталация, изравнителните сметки за парното ще се забавят с около месец и половина.

Според новата наредба всички фирми за топлинно счетоводство ще трябва да се регистрират в МИЕ. Вече 10-11 дружества са подали документи, на едно заявлението е отхвърлено, защото документално не отговоря на изискванията за извършването на такава дейност, посочи Любка Георгиева.  Тя поясни, че ведомството  не може да откаже регистрация, но след това ще се правят проверки на топлинните счетоводители и ако се констатиран нарушения лицензът им ще бъде отнет завинаги.

И без лиценз топлинните счетоводители остават на пазара

Стана ясно обаче, че и без лиценз тези фирми ще могат да работят на пазара, но вече като доставчици на топлоенергия. Такъв посредник за пръв път се появява и се предвижда той да купува от топлофикацията енергията и да я продава на сградите. За блоковете, предпочели такъв доставчик, се предвижда преференциална цена на парното, а съответната фирма ще работи в рамките на търговската отстъпка, обясни Георгиева. Тя посочи, че клиентите ще се разбират с доставчика как да им се изчисляват индивидуалните сметки и тази за сградната инсталация, като могат да си запазят и пресмятането по дялово разпределение.

Възможно е дори да се разширят компетенциите на тези доставчици и те да могат да продават и ток и вода на сградите, освобождавайки фирмите производителки от тези дейности.

Георгиева съобщи още, че с подкрепата на Върховната административна прокуратура в наредбата е вкаран текст, който улеснява влизането в жилищата,  за които има съмнение, че се краде топлоенергия. Това ще позволи внезапните проверки без да се спазва сегашният 10-дневен срок на предупреждение. На следващ етап от разпоредбите на документа се очаква и да бъде инкриминирана кражбата на топлоенергия, допълни тя.

Платени управители в сградите

Проблемът с ползването на парно на гърба на съседите може да се реши с въвеждането на платен управител на съответната сграда, каквато практика има в западните страни, коментира държавният експерт и член на борда на столичната топлофикация. Такова предложение ще отправим към Министерството на регионалното развитие и благоустройството за внасяне като част от нормативната база за управлението на етажната собственост, допълни Любка Георгиева.

Законопроект за етажната собственост се търкаля сигурно трета година в регионалното ведомство, без да влезе в Министерски съвет или в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?