Несъгласието с партийни квоти изолирало Нейнски от реформаторите

Надежда Нейнски, сн. БГНЕС

Това, което взривило всъщност преговорите и отношенията между участниците в Реформаторския блок, било желанието да има партийни квоти в листите за изборите на евродепутати догодина, с което "Синьо единство" на Надежда Нейнски не било съгласно и това го оставило извън подписаното преди празниците споразумение за коалиция между ДСБ, "Движение България на гражданите", СДС, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство. Скара ни преди всичко неискреността, защото декларираме едни неща, а на практика не съумяваме да решим дори взаимоотношенията помежду си, коментира Нейнски пред Нова телевизия в петък.

 

Тя обясни, че от "Синьо единство" настоявали да има равнопоставеност, конкурентност, т.е. да няма предварителни договорени мнозинства и "като редим листите, всички да бъдем поставени в състезателен режим".

 

"На практика това нещо не беше прието и се прие отново да има квоти, да има договаряне между политическите партии. Ние това нещо сме го гледали и не беше смисълът на участието ни в Реформаторския блок още в самото начало", допълни евродепутатът и бивш лидер на СДС. Тя допълни, че няма личен конфликт с лидера на ДСБ Радан Кънев, просто имало разминаване с останалите партии от Реформаторския блок.

 

"Това, което за съжаление се оказа сериозен препъникамък, е неспособността ни да потърсим нов вот от хората точно чрез прозрачност и диалог с тях. Защото истината е, че ние настоявахме през цялото време да има прозрачност, да има открит дебат за проблемите, които са в обществото, включително ние искахме и разговорите, които се водят в Реформаторския блок, да бъдат публични и не виждахме в това никакъв проблем. Защото когато си до такава степен делегитимиран, че си извън парламента, ти имаш нужда от нов разговор с хората, за да можеш да потърсиш тяхната подкрепа", коментира още Нейнски.

 

Тя посочи, че целта на "Синьо единство", създадена преди предсрочните парламентарни избори на 12 май, никога не е била да участва в коалиция. "Не виждам някаква разлика между предлаганата в момента и това, в което сме участвали. На практика тези коалиции през годините показаха редица слабости", каза още тя и за пореден път подчерта, че преди да реформират държавата, партиите трябва да реформират себе си.

 

Ние смятаме, че след толкова много години на опити десницата трябва да стъпи върху онова, което направи в двете си реформаторски правителства, да го доразвие в новите условия с новите хора и да продължи напред, посочи Нейнски. Тя допълни, че участниците в Реформаторския блок са разделени и относно прочита на миналото на десницата.."На практика в Реформаторския блок се оформиха две тенденции – едната центристка, другата дясна. Аз съм представител и лице на дясна политика и няма как да приема да бъда част от една центристка политика", заяви тя.

 

Нейнски потвърди, че партията ѝ сама не може да се яви на избори, но цената на коалициите била твърде висока. "На практика последните избори делегитимираха всички варианти на коалиции. Имаше голяма коалиция около СДС, помните, СДС и един куп партии. Имаше малка коалиция ДСБ с БДФ. Имаше гражданска платформа, това, което предложи партията на Меглена Кунева. И на практика всички те бяха делегитимирани от хората. Тези студенти, които излязоха на улицата, Протестна мрежа, хората, които в момента са срещу правителството и искат оставка на Орешарски, очевидно не припознаха тези модели", заяви тя.

 

Решението как ще се яви "Синьо единство" на изборите за евродепутати през май 2014 г. ще се вземе бъде взето на заседание на Националния съвет на партията в началото на годината, посочи Нейнски. Нейна кандидатура щяло да има "единствено и само ако наистина това мое участие ще доведе до утвърждаване на идеята за единна платформа, за единна политика и за нов начин на правене на политика".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?