Несъществуваща визита на Осама бин Ладен в Белия дом разказа в ефир говорителката на руското външно министерство

Мария Захарова

Официалният представител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова бе уличена в разпространяване на лъжлива информация за визита на Осама бен Ладен в Белия дом в САЩ. Това е станало в понеделник по време на предаването "60 минути" по телевизия "Россия 1", предават в четвъртък руските агенции.

Участниците в предаването разисквали разследването на руската намеса в президентските избори на САЩ. В някакъв момент станало дума за лобизма и Захарова решила да напомни на зрителите, че навремето американците са подкрепяли терориста Осама бин Ладен.

"Припомнете си тези фантастични, феерични снимки, как в Белия дом приемаха бин Ладен. Това си е класически лобизъм в истинския смисъл на думата", каза тя.


Снимките, за които говори Захарова, не са били показани в ефира на телевизията, но очевидно тя е имала предвид снимката, на която се вижда как бившият секретар на САЩ Хилари Клинтън стиска ръката на бин Ладен. Фотографията е подправена и беше разпространена от привържениците на съперника на Клинтън Доналд Тръмп в навечерието на миналогодишните президентски избори, съобщава "Дъ Инсайдър".

На оригиналната снимка Клинтън е снимана до индийския музикант Шубхашиш Мухерджи. Оригиналът е публикуван на официалния сайт на музиканта.

Грешката на Захарова вече стана повод за появата на мемове. Проектът "Д///ихад" публикува в Туитър снимка на Захарова с главния редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, на когото с помощта на фотошоп е монтирана главата на бин Ладен.


Руските медии отбелязват, че гафът с приема на бин Ладен в Белия дом не е единствения, направен от Захарова по време на предаването. Така например, тя заявила, че телевизия СиЕнЕн наскоро е публикувала материал, в който се говори за проникването от страна на Русия в компютърни игри с цел оказване на влияние върху афроамериканската част от населението на САЩ.

В действителност в статията се говори, че руската Агенция за интернет изследвания, известна като "фабрика за тролове", стои зад кампанията за протест срещу полицейското насилие към афроамериканците Don't Shoot Us ("Не стреляйте по нас"). Според статията агенцията е използвала играта Pokemon Go, за да разпали противоречия в американското общество.

Външното ведомство на Русия засега не е коментирало изказването на Захарова. Това не е първият път, когато говорителката на министерството блести в ефир. Преди година Захарова разказа пак за канал "Россия 1", че ключовата причина за победата на Доналд Тръмп са еврейските пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?