Несебър отвърна на удара и откри свой "вампир"

Божидар Димитров: Това са македонци, българите сме хубави хора

Скелет на човек със забит нож близо до сърцето е намерен при археологически разкопки в старата част на Несебър, съобщиха от общината в четвъртък. Откритието е направено в църквата "Свети Архангели Михаил и Гавраил", която е построена през ХІІІ век.

Тодор Мавраков от музей "Старинен Несебър" разказа, че версиите са две - това да е криминален случай, т.е. погребаният да е бил убит и поставен с ножа в гроба, или ножът да е бил забит след смъртта на погребания с цел предотвратяване на завръщането му сред живите - т.нар "вампирясване". Откритият скелет е поставен в гроб от ХVІІ век.

Находките на "вампири" по българските земи рязко зачестиха след откриването на скелета с метален кол в областта на сърцето през 2012 година. В началото на тази седмица по време на разкопките на Перперикон бе намерен втори подобен скелет. Несебър обаче не остана по-назад от Созопол и също откри своя "вампир".

Археологическите проучвания в стария Несебър са съсредоточени в двора, северно от църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил". На площ от около 40 квадратни метра са проучени за сега 28 гроба от 2 времеви периода - ХІІІ-ХІV век и ХVІ-ХVІІ век.

За археолозите интерес предизвиква и гроб от ХІV век, в който е открит скелет на дете. То е погребано в ковчег, залят с вар. Това се е практикувало при жертви на чумни епидемии, като по този начин се е целяло да се спре разпространението на заразата. Все още не е установено коя точно от няколкото вълни на чумни епидемии по онова време е покосила и част от жителите на средновековна Месемврия.

Само няколко часа, след като стана ясно разкритието в Несебър, специалистът по темата - директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров обяви, че "вампирите са македонци".

Той обясни, че  чете нова книга, според която - вампирите са част от македонските народни вярвания.

"Който не вярва - ето заглавието. И да са намерени тук, това няма нищо общо с българите. Вампирите са част от македонските народни вярвания. Отдавана подозирах, че вампири не може да има българи. Ние, българите, сме много хубави хора, за да имаме вампири. Вампирите са македонци. И Самуил, и Кирил, и Методий, и вампирите ни взеха вече”, коментира Божидар Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?