Несебър спасява стария град от застрояване със спорни замени

Община Несебър иска да предотврати строителството на делфинариум в историческата част на града, което вече е договорено със собственика на терен в района – "Феста Холдинг" АД. Общината предлага на фирмата друг общински имот. Местната партия ДЕЛА обаче обвини във вторник местната управа в "крупна далавера" с общински имоти, която щяла да ощети бюджета с 8 млн. евро.

От пресцентъра на общината категорично отрекоха обвиненията и заявиха, че преговорите за замяната на терена в стария Несебър е изцяло с цел да бъде спасен историческия полуостров от мащабно строителство, което неминуемо ще застраши статута на Несебър като град-паметник под егидата на ЮНЕСКО.

В момента собственик на терен от 23 дка в старата част на Несебър е фирма "Феста Холдинг" на Петя Славова. Теренът е продаден от предишната общинска власт преди 5 години след търг, който изисква от собствениците да построят атракционен комплекс с включен делфинариум. Проектът е съгласуван специално в Националния институт за паметниците на културата (НИПК) и е получил одобрение за осъществяване, припомнят от общината.

Поради разразилия се скандал и несъгласието на местните хора да се строи в историческата част на Несебър, в последната сесия на предишния Общински съвет обаче е решено договорът с "Феста" да се анулира, което е довело до водене на дела, спечелени обаче от фирмата.

След одобрението в НИПК и плащането на сумите по предварителния договор, няма никакви юридически основания проектът за строеж на делфинариум да не бъде осъществен, посочват от общината.

За да се предотврати този вариант, общината е влязла в преговори със собствениците и след няколкомесечни разговори е намерено решение. На "Феста Холдинг" е предложено теренът от 23 дка на полуострова да бъде заменен срещу 11 дка в новата част на Несебър, в близост до техния хотел "Феста Панорама". Тъй като фирмата се е съгласила, принципното предложение ще бъде внесено за обсъждане в Общинския съвет.

"Изчислената от ДЕЛА сума от 8 млн. евро загуба за Общината от сделката за 23 дка срещу 11 в новия град е абсолютно невярна и манипулативна", казват още от местната управа. Според устройствените планове теренът от 23 дка на полуострова, притежаван от "Феста Холдинг", в момента има повече показатели за застрояване от терена, предлаган от дбщината. Въпросните 11 дка попадат в брегоукрепителна зона и по тази причина от тях могат да бъдат застроени едва 5 дка.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти