Несебър тегли кредит от 9.5 млн. лв. за мащабни подобрения

Община Несебър ще изтегли банков заем в размер на 9 250 000 лева чрез емитиране на облигации, за да направи подобрения в пътната, водната, спортната и културната инфраструктура. Срокът за погасяване на заема е пет години. Това съобщиха от общината.

От общинското ръководство са решили да прибягнат до кредитиране на част от строителната програма, тъй като заложените средства в бюджета за тази година не били достатъчни за изпълнението на важни обекти, които не търпели отлагане.

Парите ще бъдат инвестирани за изграждане на улици в квартал "Черно море", за културен дом в Свети Влас, за подмяна на осветление и канализации, за ремонти и благоустроявания в Слънчев бряг и в Несебър, за изграждане на крайморски парк в Равда.

Обектите, които ще бъдат финансирани с този заем, са приоритетни и имат за цел да подобрят градската среда и да се увеличат възможностите за стопанска дейност, както и още повече да се развие туризмът в района. Подобрения се предвиждат, както в пътната и водната, така и в културната и спортната инфраструктура, което от своя страна ще затвърди позицията на Община Несебър като водеща туристическа дестинация“, аргументираха се от администрацията на кмета Николай Димитров.

Ползите на общината след завършването на тези обекти ще се усетят по нарасналите постъпления от туристически данък и по сделките с недвижими имоти, след като се увеличи посещаемостта в населените места с подобрена инфраструктура, обясниха от пресслужбата на общината. Оттам допълниха, че Несебър не попада в зоната на рисковите общини и спокойно може да обслужва облигационния си заем.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?