Председателят на ВАС:

Несериозно е всички съдии да се избират на случаен принцип

Съдия Георги Колев. Сн. БГНЕС

Твърде сложно е всички членове на съдебните състави във Върховния административен съд (ВАС) да се определят на случаен принцип, бих казал дори, че това е несериозно, заяви в четвъртък председателят на ВАС Георги Колев. Той отказа да коментира по същество изтеклата преди ден в Mediapool предварителна информация от проверката на системата за случайното разпределение на делата в неговия съд.

Основните изводи на инспектиращите са, че системата може да се манипулира, без да оставят следи, както и че ВАС няма вътрешни правила за случайното разпределение. Отдавна е известно, че в този съд на случаен принцип се разпределя само докладчикът по делото, а останалите съдии се назначават служебно. По темата Колев добави само, че законът му позволява да избира само един съдия на случаен принцип.

“Това е така, защото законът ми позволява да определя (само) докладчика на случаен принцип. Оттам нататък аз имам постоянни тричленни състави. Петчленните състави имат конкретни правила за определяне”, каза председателят на ВАС.

В коментара си Георги Колев се съсредоточи главно върху интервю на Незабравка Стоева, член на ВСС и председател на Комисията за предотвратяване конфликт на интереси пред в. "Преса". Именно тази комисия извърши проверката във ВАС, от която се разбра, че системата за разпределението на делата може да се манипулира.

Стоева критикува начина на взимане на решения във Висшия съдебен съвет, както и упреците срещу нейната работа при проверката ѝ във ВАС. Членът на ВСС, която е бивш съдебен инспектор, напомня и стара проверка в Софийския градски съд от времето, когато Георги Колев беше негов председател. Проверката е установила, че системата за разпределение на делата в СГС не пази архив на случайното разпределение за период от 2 години.

Георги Колев определи изказванията на Стоева като “безкрайно некоректни”.

'Няма как да твърдиш, че 15 човека от този съвет са гласували по команда. Това е малко несериозно”, обясни Колев.

Той настоява за ясни правила за избор на неправителствените организации, които ще участват в проверката за случайното разпределение, както и за разширяването на нейния обхват и към други съдилища.

“Несериозно е да се твърди, че има безпринципни решения на този ВСС и няма никакви обсъждания. Сами сте свидетели колко продължаваше заседанието в стария съвет и колко продължава сега. По едни и същи пунктове старият съвет отнемаше два пъти по-малко време. Знаете ли защо е така? Няма член на този съвет, който да не е взел становище”, каза шефът на ВАС.

Споделяне

Още по темата

Още от България