Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нещастно съвпадение? Логистични проблеми довели до смъртта на двама пациенти с Covid в Пловдив

Здравният министър: Случват се такива неща. Съпругата на починалия иска справедливост

9 коментара
Проф. Карен Джамбазов (вляво) с шефа на клиниката проф. Янко Илиев и инфекционистите проф. Марияна Стойчева и доц. Андрей Петров. Сн. БНР

Логистични проблеми във военно-временна обстановка и липса на кадри са причината за забавената медицинска помощ на двамата пациенти в пловдивската университетска болница "Свети Георги",  които в последствие починаха. Това обяви в четвъртък директорът на болницата проф. д-р Карен Джамбазов след разпространеното видео в социалните мрежи. Според съпругата на единия пациент двамата болни са преседели на стълбите пред болницата 2 часа, докато ръководството на болницата твърди, че забавянето е било 40 минути - докато се обслужват други пациенти. По случая е назначена проверка в болницата и е сезирана прокуратурата.

Здравният министър Костадин Ангелов направи резервиран коментар по темата. Каза, че ще изчака проверката преди да издава присъди. По думите му такива неща се случват и макар да са недопустими, нещата изглеждат по различен начин, когато си на мястото на работещите в болницата.

Според болницата това е "нещастно съвпадение на факти"

Директорът на болницата определи случая като "нещастен", защото всички лекари са работили по времето на приема на двамата пациенти.

"Няма практика пациентите да бъдат върнати. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж. Нещастен случай е според мен, защото всички лекари са работили към момента с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзка в информацията, не мога да отговоря. Аз го наричам нещастно съвпадение на факти", заяви проф. д-р Карен Джамбзов.

Той каза, че веднага след като ръководството на лечебното заведение е информирано за случая, е назначена проверка, която се извършва от комисия.

Към момента все още не е ясно защо медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите, допълни той.

"За нас е много важно да разберем какви са причините за тези логистични проблеми. Проверката все още не е напълно приключила, но ще ви дам данни само за това, което е ясно", допълни той.

Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" обяви, че леглата в Инфекциозната клиника са се оказали недостатъчни, затова в Клиниката по токсикология са разкрити около 35 легла и така общият брой за външни пациенти с коронавирусна инфекция са станали 141 обикновени и 20 интензивни. Персоналът на новата структура обаче е бил предупреден за прехвърлянето на пациенти.

"В деня на инцидента са приети 6 пациенти. Трима са настанени, а другите трима са били във втория крус на линейката. Първият пациент е бил качен на третия етаж, а останалите двама са останали да изчакат. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Пациентът на кислород е стоял вътре в линейката, а само последните 10 минути е бил на стълбите, според думите на шофьора. Чакал е от третия етаж да слязат и да го вземат на ръце, понеже там няма асансьор. Няма данни да е свършил кислородът. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията", обясни проф. Карен Джамбазов.

Той съобщи, че след разкриването на отделението две трети от персонала е напуснал и това е довело до недостиг на кадри. "Всеки ден нещата се променят. Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме служители от други структури на болницата", каза Джамбазов.

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. За това е приведен именно към това отделение. Доколкото знам, е починал в момент, когато е започнала хемодиализата, от внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на следващата сутрин. И двамата пациенти са били значително увредени и с Covid инфекция", заяви шефът на УМБАЛ "Свети Георги".

Той допълни, че всички обяснения, които ръководството получи, ще бъдат предадени на прокуратурата. 

Здравният министър: Случват се такива неща

Случващото се в Пловдив е върхът на айсберга, случват се такива неща, защото здравната система не е реформирана. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира казуса и посочи, че ще изчака резултатите от назначената проверка. Той заяви, че случилото се е неприемливо и тежко за гледане, но има и друга гледна точка и тя е на работещите вътре, затова ще изчака проверката.

"Това, което се случва, не мога да го оправдая по никакъв начин. Това е недопустимо и неприемливо за човешките очи. Само че, когато работите в лечебно заведение и познавате процеса в дейтайли, истината има различен поглед. Каквото и да кажем, нито ще върнем хората, нито ще променим случилото се".

"Знам, че лекарите и сестрите в "Свети Георги" са били достатъчно, те са си били по местата, работили са с други пациенти", каза Ангелов.

Той призова хората да не се нахвърлят срещу лекарите и сестрите, за да продължат да лекуват болните в извънредната ситуация.

"Ще поема отговорността лично. Ако трябва, още днес мога да си тръгна, ако считате,че проблемът е в министъра на здравеопазването или се окаже, че има проблем в системата. Няма никакъв проблем. Винаги съм носил отговорността от самото начало, когато съм застанал на позиция в Александровска болница", допълни още проф. Ангелов.

Съпругата на единия от починалите разказа как е разкарван по болници

Eдиният от мъжете, който почина на стълбите, е обикалял болници в продължение на една седмица, разказа съпругата му Мария Господинова пред Нова телевизия.

Мъжът ѝ - 61-годишният Господин Господинов, е от пловдивското село Брестник. Цяла седмица той поддържа температура. Мъжът е инвалид 100% с чужда помощ. Има прекарани 6 инфаркта, 7 стента, три байпаса, рак на бъбреците и през ден е ходил на хемодиализа.

"Той беше опериран на 28 октомври. Имплантираха му изкуствена артерия в крака. На третия час от хемодиализата започна да пие антибиотик. На 11 ноември вече го върнаха от диализата. В14:10 часа подадох сигнал на тел. 112 да изпратят линейка заради температура. Беше много отпаднал", разказва съпругата му.

Семейството чака 2 часа пристигането на линейка. През това време Мария звъни няколко пъти на спешния телефон. При едно от позвъняванията я съветват да се приберат вкъщи, защото не е ясно кога ще пристигне линейка. Жената организира сама транспорт до лечебните заведения в Пловдив.

"Обадих се отново на тел. 112. Отказвам заявката за линейка. Отидохме в Инфекциозна болница. С нас имаше семейство с малко бебе. Не знам колко време чакахме. Никой не излизаше, никой не отговаряше. Оттам отидохме в "Пълмед", мъжът ми остана в колата, а аз отидох на регистратурата. Обясних какво е състоянието на съпруга ми, а жената на регистратурата ми каза, че изобщо нямат места и не могат да го приемат", сподели Мария.

След това семейството отива в спешния кабинет на УМБАЛ "Свети Георги". Мъжът е регистриран в 17.29 часа. Той обаче не е допуснат в кабинет, а остават на регистратурата, където някои от пациентите чакат от сутринта.

"До 19.30 часа бяхме там, те не го приеха изобщо. Даже ме попитаха защо съм го довела. Върнахме се вкъщи. На другия ден се свързахме с личния лекар, който ни посъветва да продължим лечението с антибиотик. Виждах, че мъжът ми не е добре, не искаше да се храни. На 14 ноември го заведох в Куклен, оттам казаха, че е за болница. Отидохме в Инфекциозна болница. Никой не го свали от линейката, никой не го прегледа. Лекарката ни каза, че не сме за тях", разказа още Мария.

Оттам разхождането на семейството по болници продължава. Мъжът е приет чак на 14 ноември вечерта във ВМИ в токсикология. Няколко часа по-късно обаче мъжът отново е препратен към Инфекциозна болница. Там е трябвало да се качва до третия етаж по стълбите. Направен му е и тест за коронавирус. Резултатът трябвало да излезе след 3 дни.

"Вече като сме в болницата, тръгнахме бавно да се качваме с кислородната бутилка. Стигнахме до 2 етаж и той пада. Лекарят казва "Ми той му е свършил кислородът. Взе бутилката и се качи на третия етаж. Ние останахме между стълбите. След 20 минути съпругът ми каза: "Не мога повече да дишам. Качих се горе. Целият престой горе в отделението беше 20 минути. Преслушаха го и докторът каза, че от дясната страна си има пневмония. Няма нито една рентгенова снимка. На две от местата в документите са фалшифицирали подписа му. Питах го. Ще искам експертиза на подписа му. Преслуша го лекарят. Не му дадоха възможност да почине в леглото. Дадоха ми една количка, да се качим за диализа. Докато изляза само чувах как му пляскат шамари. Веднага реагираха нямам оплаквания там. Целият му престой беше максимум 20 минути. Над 2 часа стоеше на стълбите. На 40 минута аз започнах да правя клиповете. Пише, че е починал в реанимационната зала. Това не е вярно. Съпругът ми е със 100% инвалидна пенсия. Той не можеше да работи. Аз нямам претенции за пари, искам справедливост. Пари не ми трябват", завърши жената.

Мария Господинова през сълзи каза, че днес съпругът ѝ трябвало да празнува рожден ден. Вместо това ще го изпратят в последния му път.

"Стигна се до тази развръзка, защото друго не ги интересува. Ако мъжът ми не беше разкарван по отделения, можеше да му се помогне", смята съпругата му.

Заедно с Господин Господинов на стълбите за прием чака и Любчо Лалев от Пловдив. Болният е бил с двустранна пневмония и положителен тест за Covid-19. Той също умира.

"Това е една илюстрация на сбърканата ни здравна система от А до Я. Като започнем от Спешна помощ, продължим през липсващия ангажимент на личните лекари, минем през това, че няма обвързаност между извънболничната и болничната помощ и това, че всеки абдикира в труден момент. В лечебните заведения няма никаква организация и това, че се разкриват ковид структури не значи, че там могат да се лекуват такива пациенти. Това е псевдо медицина. Там няма достатъчно кислород няма и реаниматори", коментира случая адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова пред Нова телевизия.

Тя добави, че виновни могат да се намерят във всяко звено от йерархията на медицинската система. "На тези хора трябва да се направи аутопсия, защото в противен случай ще се вземе първата описана причина", допълни тя.

Синът на другия пациент съжалява, че не се е саморазправил с шефа на болницата

Пред бТВ синът на другия починал пациент Иван Лалев разказа, че баща му е бил на 73 години, без никакви придружаващи заболявания и в много добра кондиция допреди десетина дни.

"Баща ми беше добре. Той никога не е влизал в болници. Той нямаше нито диабет, нито кръвно, никакви придружаващи заболявания“, разказа Лалев. Баща му даже се грижел за дъщеря му преди няколко месеца, защото той самият бил под карантина с коронавирус.

По думите му преди седмица възрастният мъж е вдигнал температура. Лалев е шокиран от светкавичната кончина на баща си.

Твърди, че е погнусен от българската здравна система.

Лалев изрази съжаление, че не се е саморазправил с началника на болницата още на място."Той се държеше доста нагло и арогантно. И когато решеше, че е казал нещо неправилно, той ми казваше: „Шегичка! Шегувам се!“ – при условие, че баща ми е починал преди няколко часа...“, разказва мъжът. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Doide-mi-do-gusha
  #9

  Стечение на факти?! - преди няколко дни в друг сайт имаше публикация отново за тази болница в Пловдив с разкарване на пациент на хемодиализа, който в крайна сметка ни беше издържал на "положените" за него грижи. За жалост и сред лекарите в наши дни изплува тинята.

 2. bgp
  #8

  Съд за ПРОСТАКА самохвалко , управляващ еднолично държавата с мафиотските си , бандитски структури !!!

 3. mediaman
  #7

  Глупости! проблемите не са логистични, а са системни! Бог да прости хората - гербаджийското крадене от здравето и живота ни продължава!

 4. Big Bang
  #6

  Така ли се ходи в българска болница? Къде са им бутилките уиски, бонбоните?.... Нашите лекари не са свикнали на такова отношение...

 5. DG
  #5

  Преведено на български, не са им обръщали внимание, докато са пукнали.

 6. Dim
  #4

  Познат глас от джипа: -Как сте, как сте, добре ли сте? Отговор от стъпалата на болницата: – А-а-а, добре сме, добре сме г-н премиер. Ave Caesar, morituri te salutant > Аве Цезаре, готовите да умрат те поздравяват!

 7. Doide-mi-do-gusha
  #3

  Колко цинизъм в оправданията на този професор. Дали като нещастен случай ще приеме подобен случай в собственото си семейство. Боклук...

 8. Илия Павлов
  #2

  Ще започна коментара с това че с докарването на Мадридския мошеник от ДС Държава няма.За жалост и от преди и сега след като дойде епидемията,особено на последък родната ни страна се командва от джипа и докато е така ще стават още по страшни неща.Виновен за смърта на тези нещастници Бог да ги прости и мойте съболизнования на роднините няма да има, а родината ще продължи да се управлява от джипа,за жалост!Електронно правителство,електронни рецепти скоро няма да видим.Бог да ни е на помощ!

 9. .text
  #1

  "Нещастен случай" - както цялото уравление в България.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.