Нещата в Афганистан са "сериозни", призна командващият силите на НАТО и САЩ

Бунтът в Афганистан се разраства и успехът на кампанията срещу талибаните не може да се приеме за даденост, заяви в четвъртък командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан ген. Стенли Маккристъл, цитиран от Ройтерс.

Давайки мрачна и честна, според собствените му думи, оценка на осемгодишния конфликт, Маккристъл заяви, че ситуацията е "сериозна".

"Избирам тази дума много, много внимателно. Нито успехът, нито провалът на нашите усилия в подкрепа на афганистанския народ и афганистанското правителство може да се приема за даденост. Военната ми преценка е, че ситуацията в някои отношения се влошава, но не във всички", заяви Маккристъл пред военни експерти в Международния институт на стратегически изследвания в Лондон.

Той подчерта, че мисията ще се провали, ако не получи допълнителни подкрепления.

Макалистъл не пожела да бъде въвлечен в дискусия колко още войници иска, като каза само, че в крайна сметка "ресурсите ще станат равностойни на целите", но подчерта, че хората, които водят войната, трябва да бъдат готови да воюват различно. Независимо дали ни харесва или не, ние имаме конвенционален военен

манталитет, а трябва да вършим нещата коренно различно, дори болезнено различно", каза той, имайки предвид необходимостта да бъдат предпазвани афганистанските цивилни.

"Отхвърлям моментално възраженията на всички, които опростяват проблема и дават лесни съвети, защото нямат представа за сложността на това, с което си имаме работа. В Афганистан нещата рядко са такива, каквито изглеждат, и резултатите от действията, които предприемаме, колкото и добре замислени да са, често се различават от това, което очакваме.Това е сложен, труден терен – както земята, така и хората. Това е племенно общество, чиято култура е много по-различна от това, с което повечето от нас са запознати", допълни Маккристъл.

Споделяне

Още от Свят