Несигурността активира инвестициите на собствени пари в имоти

Хора с по-ниски възможности атакуваха пазара, всяка четвърта от пет жилищни сделки е под 50 хил. евро

Несигурността активира инвестициите на собствени пари в имоти

Всяка четвърта от пет продажби на жилища е била под 50 000 евро през първите три месеца на годината. Това показва анализа на “Адрес Недвижими имоти”. Купените имоти са разположени главно в крайните квартали на София и са с площ от 45 до 75 кв.м.

Активни са били хората с по-ниски финансови възможности. В несигурните времена те са решили да инвестират свободните си средства в имот, а за останалата част от сумата са теглили потребителски кредит, посочи Калоян Богданов, маркетинг мениджър на “Адрес”.

Обикновено личните спестявания са достигали за 40% от стойността на сделката. Потребителските кредити до 50 000 лв., което са отпускали банките през януари и март са позволили на редица купувачи да купят нов дом без да прибягват до ипотечен кредит, твърдят от “Адрес”. Компанията отчита повишена активност на пазара на имоти през януари и февруари, което не е характерно за този период на годината.

Според експертите на “Адрес” причината за това е, че спадът на цените е в миналото, а новите строежи са далеч по-малко като обем на фона на тези отпреди няколко години. В допълнение към това голям процент от хората смятат съхранението на парите си в банка за несигурно. Допълнителен тласък за покупка на имот има и въвеждането на данък върху лихвите по депозитите.

Много хора оставиха в сметките си в банката гарантираната при фалит сума от 196 000 лева, а с допълнителните средства активизираха търсенето си на качествен имот, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на “Адрес”.

Около 14% от сделките с имоти са с инвестиционна цел

Според анализа на “Адрес” по-голямата част от закупените през периода апартаменти са в квартали като “Обеля”, “Гевгелийски”, “Свобода”, “Овча Купел”, “Лагера”, “Манастирски ливади”, “Люлин”, “Младост”, но и в района на широкия център.

Интересна сделка е покупката на 3-стайно жилище в кв.”Обеля” с квадратура 80 кв. м за 30 000 евро. Апартамент с площ от 65 квадрата в кв. “Гевгелийски” е продаден за 28 000 евро, а къща в Мировяне с площ от около 130 кв.м е струвала на новия си собственик 37 000 евро.

По данни на “Адрес” около 14% от жилищата, купени през първите три месеца на годината са с цел инвестиция. Практиката през тримесечието беше да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и даде под наем. Търсенето е насочено главно към двустайни жилища като повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти. Следващите по популярност са тристайните апартаменти, които представляват една четвърт от сделките. Едностайните жилища заемат третата по предпочитание позиция.

Поведението на купувачите през първото тримесечие на 2013 г. бе в унисон с предпочитанията на наемателите. Те от своя страна концентрираха търсенето си основно към добре обзаведени или поне ремонтирани жилища, при това в централните или близки части на града, посочват от “Адрес”. Експертите съветват наемодателите да не правят опити да отдадат жилищата си в недобро състояние, тъй като това ще удължи осезаемо периода на отдаване и от друга страна ще ги принуди на сериозен компромис с цената.

“За наемодателите в момента е по-изгодно да вложат известна сума в ремонт и обзавеждане, тъй като впоследствие тази инвестиция ще се възвърне от по-високия наем, който ще могат да договорят”, съветва Калоян Богданов.

Пазарът на наеми

Пазарът на наеми за периода е концентриран основно в района на ул. “Г.С. Раковски”, бул. “Христо Ботев”, района на Докторската градина, бул. “Мадрид”, бул. “Витоша”, както и в квартали като “Банишора”, “Лозенец”, южните райони, кв.”Изток”. Наемните нива започват от около 150-250 евро за жилище в близък до центъра район с квадратура между 40 и 60 кв.м. Времето за отдаване на жилище под наем обикновено е между 2 и 4 седмици, а за продажба отиват поне месец-два.

С настъпването на пролетта се засили и интересът към наемането на малки магазини, отчитат още от “Адрес”. Около 12% от отдадените под наем обекти са именно за такъв тип площи. Интерес има към имотите в районите като “Лагера”, “Гео Милев”, център и “Изток”. Търсят се главно помещения между 50 и 100 кв.м.

Продължават да са много търсени магазините по ул. “Граф Игнатиев”, ул. “Георги С. Раковски”, бул. “Витоша”. Търсенето за бул.”Витоша” е сериозно, особено за заведения с възможност за тераси, преди началото на летния сезон. Магазините на добри локации с правилно определена цена вече намират наематели бързо, дори в рамките на месец, анализират от агенцията.

Прогнозата ѝ за следващите месеци е за стабилен и активен пазар, движен най-вече от търсещите жилище, в което ще живеят. Ще се наблюдава и развитие на бизнеси, фокусирани на места с голям поток на хора като станции до метрото, големи кръстовища, спирки на градския транспорта и пазари.

Споделяне

Още от Имоти