"Нескромно" е да се иска дебат със самия Доган

"Нескромно" е да се иска дебат със самия Доган

Поредното отсъствие на лидера на ДПС Ахмед Доган от предизборната кампания в Кърджали, където той е мажоритарен кандидат на движението, предизвика скандал по време на дебата по БНТ, предаван на живо от града в понеделник сутринта. В знак на протест мажоритарният кандидат на ГЕРБ Вежди Рашидов напусна в ефир, а заместилият Доган Лютви Местан заяви, че е нескромно желанието да се дискутира със самия лидер на ДПС.

От седмица насам БНТ излъчва поредица дебати специално на мажоритарните кандидати в различните райони. На диспута в Кърджали се появиха лично кандидатите на БСП, ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака", РЗС и "Лидер", само ДПС бе представяно от водача на пропорционалната си листа Местан.

Още при откриването кандидатът на ГЕРБ, скулпторът Вежди Рашидов обяви, че дебатът с мажоритарните кандидати не е мажоритарен и затова няма да разговаря "с посредници на Ахмед Доган".

"Виждам, че Ахмед Доган пак не сте могли да го събудите. Така че някой ден Ахмед Доган, човекът партия, ако се събуди по-раничко и ако не е махмурлия, да дойде, да седне и да отговаря на много важни въпроси", каза Рашидов. Той попита "защо средствата от САПАРД не достигат до хорат в района, защо Кърджали продължава да живее в беднотия, защо хората се страхуват 20 години, след като е дошла демокрацията?".

"Мисля, че е проява на известна нескромност да искаш политически дебати непременно с лидера на една партия. И бих предложил да приемем отсъствието на г-н Доган като проява на определен жест. Извинете, но както виждате, дебатите вече не са на нивото на г-н Доган", обяви Лютфи Местан, в опит да обясни отсъствието на лидера си.

Вежди Рашидов обаче отбеляза, че "няма по-нескромно нещо" от отсъствието на мажоритарния кандидат и, обръщайки се към Местан, добави че няма желание да дебатира каквото и да е с "агент Павел".

На припомнянето за агентурното си минало Лютви Местан пък отговори с твърдението, че Рашидов някога е бил "част от обръщението на т.нар. български интелектуалци в началото на Възродителния процес, които се подписаха под един много мил текст, с който се превърнаха в апологети на Възродителния процес".

"Проверете това обръщение и там ще видите подписа на г-н Веждьо... Вежди Рашидов не се явява тук като скулптура Вежди Рашидов, а като представител на политическа сила ГЕРБ, която преди шест месеца излезе с концепция за един нов Възродителен процес", отвърна на удара представителят на ДПС.

"Не мога да разбера защо Ахмед Доган се смята за по-голям от хората в Кърджали и защо смята, че може да си позволи да не се яви пред тях и да отговаря за действията си - неговите и на шепата дерибеи около него. Има много въпроси, на които този човек трябва да отговори – защо моите братя и сестри продължават да са роби на тютюна, защо регионът е докаран до това състояние, защо хората продължават да се страхуват", заяви по-късно Рашидов, който някога бе приятел на Доган, но впоследствие се превърна в един от най-острите му критици.

Лидерът на ДПС не се яви и на откриването на предизборната си кампания в Кърджали миналата седмица. На митинга-концерт той пак бе представляван от Лютви Местан, който го определи като "непреходния политик на българския преход", "единственият, превърнал немислимото във възможно, възможното – в реалност".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?