Неслучващото се е-управление ще глътне още 30 млн. лв.

От изготвените 180 електронни услуги за гражданите и бизнеса работят едва 14

Неслучващото се е-управление ще глътне още 30 млн. лв.

След като правителството на ГЕРБ наля над 75 млн. лв. в електронното управление и въпреки обещанието то не се случи, сега новата тройна коалиция ще вложи още 30 млн. лв. от европейските фондове като целта е през следващата година планираните 180 електронни услуги вече да може да се ползват. Това става ясно от отговора на Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии (МТСИТ) на въпроси на Mediapool.

Финансирането на е-управлението става основно с европейски средства чрез оперативна програма "Административен капацитет". По нея досега са договорени проекти за над 100 млн. лв. В началото на октомври беше обявена поредна процедура за още 10 млн. лв. за нови електронни услуги на администрацията. Отделно МТСИТ разработва проект за 20 млн. лв. за надграждане на съществуващите системи на електронното правителство.

Поредно удължаване на сроковете

От двата големи проекта за е-управление, започнати по времето на ГЕРБ, вече приключи този за подобряване на административното обслужване по електронен път, което струваше 10.6 млн. лв. По него беше обновен порталът за е-управление - www.egov.bg , на който в момента са качени 164 електронни услуги за бизнеса и гражданите предоставяни от държавната и общинската администрация. За да се ползват те обаче е задължителен електронният подпис, регистрация или т.нар. електронно ЕГН, което представлява електронна карта с личен код за достъп до системата. По проекта бяха направени 5000 електронни карти, раздадени безплатно на журналисти, лекари, адвокати, брокери и чиновници. Целта беше те да тестват как работи системата. Тези карти са валидни до февруари 2016 г.

На практика обаче се оказва, че голяма част от качените е-услуги са неизползваеми, основно на общините. Причината е, че другият проект за развитие на административното обслужване по електронен път за 18.4 млн. лв. все още не е приключил и е получил поредната отсрочка за изпълнение. Този проект предхождаше този с картите, но по неясни причини сроковете му за изпълнение непрекъснато се отлагат. Сега новата крайна дата е януари 2014 г. Тогава се очаква граждани, бизнес и администрация най-после да имат достъп до всички услуги, качени на сайта egov.bg.

Към момента най-търсените е-услуги от страна на гражданите са одобряване на технически и работни инвестиционни проекти за обекти на техническата инфраструктура за повече от една област, плащане на данъци и осигуровки по интернет с дебитни карти, представяне на справка за здравно или за социално осигуряване, както и подаване на "декларация/искане по §19и, ал.2/ал.4 от ПЗР на ЗЗО по електронен път".

За бизнеса най-търсените е-услуги са регистрация на ДДС върху електронните услуги, издаване на предварителни разрешения за геозащитни мерки и дейности и за строителство на сгради и съоръжения в свлачищни райони, категоризация на заведения за хранене и развлечение в пловдивските райони "Южен" и "Западен", както и одобряване на технически и работни инвестиционни проекти за обекти на техническата инфраструктура за повече от една област. Това показва справка на сайта за е-управление.

Въпреки че Столичната община и служебният министър на електронното управление откриха ползването на е-услуги по този проект, засега това е невъзможно. От общината коментираха пред Mediapool, че причината е в забавянето на изпълнението на поръчката от страна на Министерството на транспорта.

Освен разработването на 50 административни услуги от Столична община, по проекта трябваше да бъдат вързани и 35 ключови държавни регистъра от общо 140. Целта беше данните да се обменят електронно и хората и бизнесът да не се разкарват от едно място до друго. Например връзването в една мрежа на регистъра за гражданска регистрация, моторните превозни средства, имотния и търговския регистри, кадастъра и личните данни, както и общините. Именно включването на администрациите в една обща база данни се е оказало пречката за успешното приключване на проекта и за това е поискана поредната отсрочка за удължаването му, коментираха експерти пред Mediapool.

Голям интерес към е-референдум

В рамките на проекта за подобряване на административното обслужване беше разработен е-референдум, но той все още също не може да заработи заради факта, че не е приключил предхождащия го проект, обясниха от МТСИТ.

Иначе има голям интерес към е-референдум, включително и по актуални теми в момента, посочиха от МТСИТ.

Надграждане за още 30 млн. лв.

Междувременно МТСИТ е подготвило нов проект за надграждане на е-управление за 20 млн. лв. Сред новите системи, които ще бъдат създадени в рамките на бъдещия проект, са проверката на валидността на документ по електронен път, както и eлектронно връчване на документи. Една от дейностите предвижда разработване на мобилна версия за ползване на портала на електронното управление от смартфони и таблети, се казва в отговора на МТСИТ до Mediapool. Този проект ще се финансира по оперативна програма "Административен капацитет.

Другата процедура по програмата е за 10 млн. лв. и по нея ще могат да кандидатстват централните администрации, като те ще получат до 800 хил. лв. за разработване и внедряване на електронни административни услуги.

Регламентация на е-карта

Липсата на законова регламентация за е-карта – кой има право на нея, как се издава и от кого е друга причина, която затруднява развитието на е-управление. По тази причина Министерството на транспорта е подготвило промени в Закон за електронното управление, с които се разписва механизмът за интеграция на електронната идентификация към електронните системи на институциите, които предоставят административни услуги, е посочено в отговора от МТСИТ. В момента проектът е изпратен за междуведомствено обсъждане на министерствата.

Скъпият е-подпис също е пречка за масовото използване на е-услуги. Причината е, че услугата е сравнително скъпа за хората, а възможностите да го ползват са малко. Неудобство е, че и срокът му на валидност е една година. Затова сега е-подпис се ползва предимно от фирмите, като около 200 000 компании имат е-подпис. С негова помощ те могат да подават декларации в НАП, НОИ, НЗОК, Агенцията по вписванията, като ползват предоставените е-услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?