Несменяемият шеф на военна болница излиза в пенсия

Ще бъде пенсиониран и шефът на военния университет

Стоян Тонев. Сн. БГНЕС

Несменяемият директор на Военно-медицинската академия (ВМА) ген.-майор проф. д-р Стоян Тонев ще бъде пенсиониран. Това съобщиха в петък късно следобед от Министерството на отбраната, под чиято шапка е ВМА.

На извънредно заседание на Съвета по отбрана в петък членовете на Съвета "са разгледали кадрови въпроси, произтичащи от предстоящото освобождаване от длъжност и от кадрова военна служба поради навършване на пределна възраст за заеманото звание", се казва в съобщението.

Попадащите под параграфа "навършване на пределна възраст" са попаднали ген. Стоян Тонев и началникът на Националния военен университет "Васил Левски“ бригаден генерал Цветан Харизанов.

На мястото на двамата подлежащи на пенсиониране началници ще бъдат предложени за назначаване полк. доц. д-р Крум Кацаров за шеф на ВМА, който в момента е зам.-началник на болницата по учебно-научната част, и бригаден генерал Стефан Янев за шеф на Военния университет. Полк. Янев е аташе по отбраната във Вашингтон. Д-р Кацаров има репутацията на уважаван в колегията лекар.

Освобождаването на ген. Стоян Тонев от поста началник на военната болница се приема за изненадващо, поради добрите отношения на генерала с всички политически сили от последните години. Той е начело на болницата от 2002 година и се ползваше с репутацията на несменяем, което и правителство да е на власт. Генералът имаше активни публични изяви през годините и бе чест говорител по проблемите на болничната помощ, здравеопазването и финансирането на здравните грижи.

През септември финансовият министър Петър Чобанов направи остро изказване по адрес на дълговете на ВМА и обяви категорично, че държавата няма да покрие нито стотинка от тези дългове, както това е правено всяка година от последните няколко, ако болницата не приеме оздравителен план.

Към септември болницата имаше натрупани просрочени 57 млн. лв. към доставчици, а заедно с текущите плюс някои "по стари договори", по думите на Стоян Тонев, те са около 91 млн. лв. или приблизително толкова, колкото са дълговете на 176 държавни и общински болници в цялата страна.

Шефът на болницата първо обяви, че с актуализацията на бюджета за болницата ще се намерят поне 35 млн. лв. за изостанали разплащания, а след това, когато стана ясно, че правителството няма да плати, докато не се представи оздравителният план, се закани, че цивилните пациенти ще се наложи да си плащат за лечението, защото едва 18% от лекуваните в болницата били военни, а всички останали са цивилни.

Споделяне

Още по темата

Още от България