Неспешни поръчки на военното ведомство ще се отменят

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

Министерството на отбраната ще направи преглед на обществените си поръчки и ще отмени всички, които не са от първа необходимост. Това съобщи военният министър Николай Ненчев пред "Нова телевизия" в неделя. Ден по-рано той получи мандат от партията си БЗНС да продължи работата си в министерството и да се фокусира върху отбраната и сигурността на страната.

В сряда премиерът Бойко Борисов нареди на инспекторатите на всички министерства да проверят обявените обществени поръчки https://www.mediapool.bg/premierat-naredi-palna-proverka-na-ministerskite-porachki-news246007.html,, за "да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари". Той също така заяви: "И при най-малко съмнение за нередности, искам да ме сигнализирате".

Ненчев обяви, че не мисли, че има съмнителни поръчки във ведомството му е че е убеден, че се провеждат прозрачно и в съответствие със закона. В същото време обаче каза, че тези, които търпят отлагане, ще изчакат. Защо обаче ще се предприеме тази стъпка и с какви мотиви ще се отложат поръчките не стана ясно.

Запитан дали предприема стъпката под въздействието на премиера Бойко Борисов, министърът отговори, че това е вътрешното му убеждение. "Ще взема под пряк контрол инвестиционните процеси и обществените поръчки в министерството", заяви той.

Ненчев, който е лидер на БЗНС, каза, че през следващите два-три дни смята да проведе разговори с лидерите на партиите в Реформаторския блок и ще опита да постигне запазване на неговата цялост.

Преди ден министър-председателят и лидер на ГЕРБ отправи серия от критики срещу Реформаторския блок, че нарочно поставя управляващата партия в позиция да изглежда зависима при гласуванията като не подкрепя коалиционния си партньор.

“Реформаторите помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения”, допълни премиерът. Той изрази надежда Николай Ненчев да подпише споразумението между ГЕРБ и РБ. "Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер... Ненчев – шеф на военните сили, да го реши този парадокс, защото на мен ми омръзна”, каза в събота Борисов.

Предишния ден той влезе в ролята на спасител на измъчения меморандум между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), чиято съдба изглежда крайно несигурна, след като "Движение България на гражданите" (ДБГ), което е инициатор и автор на меморандума, се оказа единствената партия от РБ, която безрезервно го подкрепя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес