Институтът за дясна политика:

Нестабилно управление на всяка цена е по-зле от нови избори

Нестабилно управление на всяка цена е по-зле от нови избори

Сформиране на правителство на всяка цена, което изглежда сякаш ще падне всеки момент, е много по-лош вариант от нови избори през януари или февруари. Тази теза на Института за дясно политика представи в неделя на пресконференция неговият председател Петър Николов.

Според организацията, ако не може да се сформира стабилно правителство, по-добре би било въобще да не се съставя кабинет, тъй като правителство на малцинството с хоризонт на действие година или две е възможно най-лошият сценарий за България.

Правителство в момента може да има, което изглежда хомогенно идейно и т.н., с гласовете на три формации - ГЕРБ, Реформаторския блок и "Патриотичния фронт", посочи Николов, тъй като от "Патриотичния фронт" не са се дефинирали като националистическа формация, въпреки всичката условност на екзотичността и неприемливостта на част от тезите им.

Има заплаха един кабинет, направен в момента, да се превърне не в правителство на стабилността и реформите, а в правителство на безвремието и на компромиса, коментира още Петър Николов.

Към съставяне на правителство трябва да се премине само при пълен консенсус върху приоритетите на бъдещото управление и осигурена стабилна парламентарна подкрепа, която да не включва партиите вляво и партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", смятат от Института.

Според Тома Биков не е вярна тезата, че при провеждането на нови избори ще се повторят резултатите от вота на 5 октомври. Анализът на института сочел, че от 44-то НС биха изпаднали поне три формации. Според анализатора нови предсрочни парламентарни избори биха могли да стабилизират политическата обстановка и да консолидират двата блока - левия и десния.

При управление на осемпартиен парламент е практически невъзможно да има управление, което извършва тежки реформи. Най-сериозното постижение на един такъв кабинет би бил да осигури политическа стабилност в рамките на мандата, коментира Биков.

Основният проблем в момента е невъзможността на парламента да произведе управление, посочи той и допълни, че това е вторият такъв парламент. Въпросът с излъчването на управление става все по-тежък и би могъл да има две решения - през избирателната система чрез засилване на мажоритарния елемент, а вторият, по-радикален - чрез дебат за промяна на Конституцията и преминаване от парламентарно към президентско управление, смята Биков. Той призова партиите да не създават свръхочаквания.

От Института призовават да не се прави правителство на всяка цена и да не се страхуваме от призрака на нови избори. Според анализаторите, ако се стигне до разпускане на парламента, преди това трябва да се приеме с политически консенсус актуализация на бюджета и да се направят промени в Изборния кодекс, като се замени сегашната система за разпределение на мандатите с метода Д`Онт.

Споделяне

Още от България