Нестабилността гони руските купувачи на ваканционни имоти

Сделките са намалели с една четвърт от февруари

Нестабилността гони руските купувачи на ваканционни имоти

Политическата нестабилност е на път да изгони и руските купувачи на ваканционни имоти, ако продължи. От февруари насам сделките са намалели с една четвърт. Това показва анализът на пазара на инвестиционната компания “Грийн Лайф”.

 

Причината е разнопосочната информация, която получават жителите на бившите съветски републики, които са основните купувачи на имоти по морето. “От месеци в Русия се води антибългарска кампания. По телевизиите се показват окървавени глави, самозапалващи се хора, високи сметки за ток и вода, които предизвикват протести. В същото време ние се опитваме да ги убедим, че данъците и разходите за живот у нас са едни от най-ниските в Европа, а показаните кървави сблъсъци са силно преувеличени”, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на “Грийн Лайф”.

 

За да не изгоним основните купувачи на ваканционни имоти, е необходима целенасочена държавна политика, която да излъчва положителни послания, че България е едно спокойно място за живеене с дългосрочни планове за развитие, смята Петров.

 

Ако преди протестите средно на седмица “Грийн лайф” правеше по пет продажби седмично, то сега техният брой достига максимум три, посочи Мариана Даскалова, икономически директор на “Грийн Лайф”. Тя допълни, че от февруари има осезаем спад в активността на пазара на ваканционни имоти. Интересът към зимните комплекси става все по-слаб, а сделките по Черноморието са по-малко спрямо миналата година.

 

“Политическата ситуация оказа влияние на пазара на имоти и през февруари и март имаше отдръпване както на руските, така и на българските купувачи. С идването на служебното правителство пазарът се върна към нормалния си ритъм, кризата беше преодоляна и сезонът се развива според очакванията ни”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на “Българиан пропертис” пред Mediapool.

 

Освен липсата на политическа стабилност другото, което отблъсква купувачите на ваканционни имоти, е лошата инфраструктура. “Държавата е абдикирала от задълженията си за инфраструктурата. Пътищата са в ужасно състояние, няма концесии на плажове, няма пречиствателни станции по морето”, посочи Теофил Петров.

 

Морските курорти – глътка оптимизъм

 

Глътка оптимизъм дава пазарът в морските курорти, който е най-активният сегмент на пазара на ваканционни имоти. Слънчев бряг и регионът остават притегателна сила за руснаците и за този пазар може да се каже, че върви по пътя на възстановяването, смята Полина Стойкова. Според Мариана Даскалова южното черноморие е предпочитано пред северното заради по-голямото предлагане и по-ниските цени, които се движат от 300 до 1000 евро в зависимост от местоположението и екстрите на жилищата.

 

Новото, което се наблюдава, е, че все повече стават руските купувачи, които предпочитат да купят дом на морето, за да живеят постоянно у нас. Това е сега и голямото предизвикателство пред инвеститорите – превръщането на ваканционния комплекс в място за целогодишно ползване, смята Мариана Даскалова от “Грийн Лайф”.

 

Най-често се търсят апартаменти с една спалня, като такива са половината от запитванията. Предпочитат се обзаведени жилища, като клиентите искат на място да проверяват условията във ваканционния комплекс преди да вземат решението дали да купят имот в него. За целта поне седмица остават на почивка.

 

Зимните курорти – падащ пазар

 

Пазарът на ваканционни имоти в зимните курорти е замрял. Цените продължават да падат, ново строителство няма, продават се само имоти от собственици. За да не продават на загуба, сериозните инвеститорите са превърнали ваканционните си имоти в хотелски комплекси, като по този начин осигуряват добавена стойност на инвестицията си, коментира Даскалова.

 

Средната цена на продадените апартаменти в Банско е 382 евро/ кв.м през първото тримесечие на годината, сочат данните на “Бългериан пропертис”. От “Грийн лайф” отчитат цени около 450 – 500 евро/кв.м при 500 – 700 евро/кв.м преди година.


Най-скъпи остават ваканционните апартаменти в Боровец със средна цена от около 600 евро/кв.м., докато в Пампорово е 450 евро/кв.м. Зимният сезон 2012/2013 приключи с 50 до 100 евро/кв.м по-ниски цени спрямо предходния сезон, коментира Полина Стойкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти