Нестандартният избор на Джон Маккейн

Нестандартният избор на Джон Маккейн

Републиканецът Джон Маккейн представи избраницата си за вицепрезидентския пост навръх 72-рия си рожден ден. Изборът му беше съвършена изненада, още повече, че Сара Пейлин е на практика непозната на националната политическа сцена, коментира в неделя номинирането на Пейлин за кандидат за поста радо Дойче веле.

“Тя не е от тези места и не е от Вашингтон”, каза Маккейн, преди да съобщи името ѝ. “Тя знае откъде е тръгнала и за кого се труди. Приятели, съграждани на Америка, за мен е чест и съм изключително щастлив да да ви представя следващия вицепрезидент на САЩ – губернаторът на Аляска Сара Пейлин”.

Още в първата си реч губернаторката, която в своята кариера често е действала независимо от партийната политика на републиканците, постави акцент върху независимостта на Маккейн от главната политика на Вашингтон: “Независимостта е много по-важна от партийната линия. Тук имаме човек, който винаги е служил на страната си, не само на своята партия”, заяви тя.

Името на 44-годишната Пейлин не се споменаваше в нито един от списъците с потенциални вице-президентски кандидати за републиканската кампания.

Коя е Сара Пейлин?

Тя е първата жена-губернатор в историята на Аляска. Избрана е на този пост през 2006 година. Пейлин има в миналото си остри разпри с Републиканската партия и републиканците в Аляска. Тя участва в местната политика от 1992 година, победната ѝ изборна платформа в губернаторските избори е била за промяна, срещу корпоративните интереси на петролните компании и липсата на прозрачност в управлението.

Въпреки конфликта си с републиканците, Пейлин е социално и политически консервативна. Тя е майка на 5 деца и категорично против аборта. Това се подсилва от факта, че петото ѝ дете, родено преди няколко месеца, страда от синдрома на Даун.

Сара Пейлин категорично подкрепя и правото на притежаване на оръжие.

По израза на анализаторите, тази “жена, размахваща пищови” може да привлече към Маккейн по-консервативните избиратели-републиканци.

Губернаторката има репутация на политик с много твърда ръка и безкомпромисност по отношение на корупцията или лобистките интереси. Тя е известна с това, че в първата седмица на губернаторството си продаде самолета, купен за над $2.5 милиона долара от предшественика ѝ против волята на законодателното тяло на щата.

Още една "царица на красотата" до Маккейн 

Маккейн ще е заобиколен от жени с титли за красота. През 1984 година Пейлин е била ”мис Васила”. Васила е родното ѝ място, намиращо се близо до най-големия град на Аляска - Анкоридж. Съпругата на Маккейн, Синди Маккейн, е била родеокралица през 1968 година – също форма на конкурс за красота, съчетан с ездачески умения.

Училищният прякор на Пейлин е бил „Сара Баракудата” поради агресивното ѝ отношение към потенциални конкуренти. Завършила е унивеситета в Айдахо през 1987 година, където е следвала журналистика и политология. За кратко време тя е работила като телевизионна говорителка в спортните новини.

Любимата ѝ храна може да представлява политически проблем. Пейлин казва, че обича най-много варено от лос и хамбургер с месо на лос. Това предизвиква силно възмущение сред защитниците на биоразнообразието и околната среда, които свързват вкусовите предпочитания на губернаторката с много по-сериозния политически въпрос за отношението ѝ към опазването на околната среда.

Публикувани от “Вашингтон пост” коментари от Аляска за нейния избор съдържаха крайно негативни мнения, обвиняващи губернаторката, че е привърженик на “хищническия контрол”. Според тях по нейно нареждане малките на вълците в Аляска са избивани, за да се увеличат шансовете на лосовете за оцеляване, Пейлин отказва освен това да одобри включването на полярните мечки в списъка на застрашените видове. А това означава, че от лобито на природозащитниците няма да дойде нито един глас за Маккейн, прогнозира в коментара си Дойче веле

Разумен ли е изборът на Маккейн?

В това отношение мненията се разминават, продължава Дойче веле. Присъствието на непознатата Пейлин в кампанията на Маккейн може да помогне на кандидата на републиканците да намали асоциациите между себе си и непопулярната администрация на Джордж Буш. Изборът на жена за мястото на възприемания като почти зловеща фигура Дик Чейни допълнително подчертава разликите между Маккейн и неоконсерваторите на Буш. Нещо повече: по време на кампанията консервативните възгледи на Пейлин може да смекчат отношението на консервативните християни към Маккейн.

Но анализаторите отбелязват също, че губернаторката от Аляска не само е неизвестна, но няма никакъв опит на националната сцена; тя е “дребен провинциален политик и то съвсем отскоро - и това ѝ личи”, смятат те. Много от тях са на мнение, че нейният избор може да бъде огромен политически риск за Маккейн. Тя ще дефинира неговата кампания като много по-консервативна от това, което президентският кандидат декларира дотук.

Неочаквано, но много добро попадение" 

В първи коментари в американската преса изборът на Маккейн се сочи и като много находчив, дотолкова, че първата реакция от лагера на другия кандидат за президент Барак Обама е объркана и “смайващо непрофесионална”, особено с определението, че “Сара Пейлин не е нищо повече от бивш кмет на малък град”. От щаба обаче забравят, че освен че е била кмет, тя е губернатор на един от 50-те щата на САЩ и че е единственият губернатор в страната, избран с 80% от гласовете, казват одобряващите избора на Маккейн.

Всичките прогнози на анализатори и журналисти кой ще е вице на Маккейн показа един от най-големите проблеми на Америка - традиционното мислене. Сочеха се лица от “старата гвардия”, все добре познати имена. Традиционното мислене се оказа 100% вярно по отношение на избора за кандидат-вицепрезидент на Демократическата партия, който се оказа познат, предвидим и в рамките на “американския вкус”.

Пейлин има реален управленски опит за разлика от останалите трима основни кандидати за президентския и вицепрезидентския пост, опонират привържениците на републиканците. Тя има два кметски мандата, след това е и губернатор на щат, който въпреки населението само от 1 милион души има стратегическа важност за икономиката на Америка заради огромните си залежи на петрол и газ. Като администратор тя по безспорен начин е доказала решителност, трудолюбие и принципност, както и готовност за сътрудничество с представители на други партии, подчертават коментаторите.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?