“Нестле“ купува бизнеса със замразени пици на “Крафт Фудс“

Споразумение за придобиване на бизнеса със замразени пици на “Крафт Фудс“ в САЩ и Канада срещу 3.7 млрд. долара постигна швейцарската компания “Нестле“, съобщиха от дружеството във вторник. Предмет на сделката са марки като DiGiorno, Tombstone, California Pizza Kitchen, Jack’s и Delissio.

Бизнесът със замразени пици предоставя нова стратегическа опора за портфолиото със замразени храни на “Нестле“ в САЩ и Канада, където компанията вече разполага с водещи позиции в категорията на готовите и полуготови храни с марките Stouffer's, Lean Cuisine, Buitoni, Hot Pockets и Lean Pockets.

С новата придобивка швейцарската компания става лидер в категорията на замразените пици, където досега нямаше голямо присъствие, като в същото време допринася за вече съществуващите дейност и ноухау при пиците в Европа. Очаква се общите приходи от продажбите в този сегмент да са 3 млрд. швейцарски франка .

Сделката предстои да бъде одобрена от регулаторните власти в САЩ и Канада, като това се очаква да стане през 2010 г.

САЩ е най-големият пазар на пици в света с продажби на стойност 37 млрд. долара. С изчислени продажби от 2,1 млрд. долара през 2009 г. “Крафт Фудс“ е лидер на пазара на замразени пици и през последните четири години компанията реализира двуцифрен ръст в САЩ и Канада.

Междувременно от “Нестле“ обявиха, че не възнамеряват да правят или подават оферта за придобиването на шоколадовата компания “Кедбъри“.

От “Крафт Фудс“, която през септември и ноември 2009 г. направи оферти за поглъщането на британския производител, но те бяха отхвърлени като “смехотворни“, обаче ревизираха във вторник предложението си за 10.2 млрд. паунда (16.4 млрд. долара) като прибавиха към него плащане в брой по 60 пенса за акция. “Кедбъри“ обаче отново отказа офертата.

Споделяне

Още от Бизнес