"Нестле" ще бъде съдена заради деца роби в какаовите плантации

"Нестле" ще бъде съдена заради деца роби в какаовите плантации

Върховният съд на САЩ отхвърли искането на най-големия производител на храни в света "Нестле" и още две други компании да не се завежда срещу тях дело за използване на деца роби в какаовите плантации на Кот д'Ивоар, съобщава Ройтерс във вторник.

Ищците по делото са от Мали, като според тях няколко компании заедно с "Нестле" са се възползвали от ниското заплащане на труда в Африка, за да се сдобият с ценната за тях суровина. "Нестле" са направили опит делото да бъде решено с извънсъдебно споразумение, но без успех, допълва "Индипендънт".

Според жалбоподателите компаниите са били наясно, че в плантациите се използва труда на деца роби, но въпреки това са ползвали услугите на фермерите в Кот д'Ивоар. Според статистика на американската Агенция по труда в Кот д'Ивоар и Гана има над 2.1 млн. деца, които работят в какаовата индустрия.

Много от децата са били трафикирани от Мали в страните, където се отглежда какао, за да се използват за принудителен труд, твърдят жалбоподателите, които също са били експлоатирани в какаовите плантации. Те твърдят, че са били задължавани да работят непосилно дълго, а през останалото време са били заключвани и са подлагани на жестоки изтезания от пазачите си.

Проблемите за "Нестле" започнаха с документалния филм "Тъмната страна на какаото", който излезе през 2013 година. "Нестле" твърди, че няма компания, която да внася какао от Кот д'Ивоар и да може да гарантира, че в малките фермите не се използва незаконно детски труд.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?